A Föld legnagyobb szívét állítják ki Kanadában

Forrás: BigBlueLive

-

Természetesen a legnagyobb állatáé, a kék bálnáé. Sok mese keringett róla, párat már most cáfoltak, de további vizsgálatokat is elvégeznek rajta.


A kanadai tudósok végre egy teljesen ép kék bálna szívet vizsgálhatnak meg, mert egy döglött állatot a partra mosott az óceán.


Mivel a kék bálna a Föld legnagyobb állata, ezért valószínűsíthető, hogy több szerve is a legnagyobb az élővilágon belül, ugyanakkor eddig olyan mesék léteztek róla, hogy akkora a szíve mint egy kocsi, és hogy az aortán keresztül egy ember is bele tud úszni.

Mivel eddig kevés ép példány állt a kutatók rendelkezésére, ezért nehéz volt az igazat elmondani róla. Így most, hogy Új-Fundland partján találtak egy bálnát, a kutatók értékes lehetőséghez jutottak.

A Royal Ontario Museum (ROM) több munkatársát is a helyszínre küldték, hogy boncolják fel a 23,3 méter hosszú állatot, amely azután halt meg, hogy a jég csapdájába esett. Hogy elérjenek a szívig sok minden el kellett távolítaniuk. A ROM szakértője, Jacqueline Miller azt mondta a BBC-nek, hogy a derekáig érő lyuk volt az állatban, amíg a szívhez jutottak, majd négy ember kellett ahhoz, hogy a testből kinyomják a szívet egy olyan ablakon, amit ők vágtak a bálna bordái és mellkasi üregének oldala között.

Miller is a korábbi mendemondák hitt, miszerint egy autó nagyságú lehet a szív, de mikor kiszedték kiderült, annál azért kisebb:


inkább mint egy golfkocsi, vagy egy kétszemélyes cirkuszi dodzsem

– mondta a kutató. Ahogy az aortába se fér be egy ember, maximum a feje.


A szív azonban így is 180 kilogramm, a tartósításához pedig 1000 liter formaldehidet használtak fel.

A kutatók ténykedése azért is fontos, mert ahogy Jacqueline Miller elmondta:


Tudomásunk szerint ez az első kék bálna szív, amit anatómiailag úgy őriztek meg, hogy az kiállítható és tanulmányozható lehessen. Az emberek mindig kíváncsiak lesznek arra, hogy milyen nagy, és hogy ugyanolyan szerkezetű-e, mint a mi szívünk.

A szívet és a bálna csontvázát majd Kanadában, a ROM-ban nézhetik meg az érdeklődők.