A Föld felé zuhan az irányíthatatlanná vált orosz teherűrhajó

-


Mint arról korábban beszámoltunk, a Progressz orosz teherűrhajó - melyen emberek nem tartózkodnak - saját tengelye körül forog ötmásodpercenkénti egy fordulattal, és irányíthatatlanná vált. A legfrissebb hírek szerint az űrhajó a Föld felé tart. Egy órával cikkünk írása előtt éppen Borneó fölött volt. (Itt nézheti meg, hogy éppen hol jár, ha épp nincs túlterhelve a honlap szervere.)


Chris Hadfield űrhajós szerint a Progressz be fog lépni a légkörbe, majd elég, azonban azt még nem lehet megjósolni, hogy ez hol fog bekövetkezni.

Az előrejelzések szerint a teherűrhajó Dél-Anglia és London, majd Németország, Lengyelország és Ukrajna fölött fog elhaladni. Arra, hogy bizonyos darabjai nem égnek el a légkörben, hanem Földet érnek, kicsi az esély.

A Guardian idézi Thomas Reitert, az Európai Űrügynökség emberi űrrepülésért felelős igazgatóját, volt űrhajóst, aki azt mondta, maximum másfél hetet lehet még fenn az űrhajó. Reiter azt mondta, ha ez valóban kontrollálatlan földet érés lesz, akkor lesznek olyan részek, amelyek nem égnek majd el, és akár szárazföldre zuhanhatnak, de, mint mondta, kicsi az esélye, hogy ezek embert veszélyeztessenek.
A Progressz a Nemzetközi Űrállomásra vitt volna ellátmányt - üzemanyagot, élelmiszert, vizet, oxigént és ruhát -, azonban elromlott, és ezért nem tudták csatlakoztatni az űrállomáshoz.

Az űrállomáson általában bő félévnyi tartalék van élelmiszerből és más nélkülözhetetlen cikkekből, és ez most megcsappant, de így sem áll fenn az a veszély, hogy elfogynának a készletek mielőtt június 19-én a következő szállítmány megérkezik.


A NASA felvétele