A Föld a kihalás új szakaszába lépett

Fotó: Wikipédia/Soerfm/közkincs / Baker; E.J. Keller

-

Ezt állapította meg egy tanulmány. Nem brit tudósoké, hanem neves amerikai egyetemeké.


A Stanford, a Princeton és a Berkeley egyetemek által végzett kutatás szerint a gerincesek a normálisnál 114-szer gyorsabban tűnnek el – idézi a BBC. 1900 óta több mint 400 nagyobb gerinces faj tűnt el (a fenti képen a szintén kihalt tasmán tigris látható egy 1904-ben készült képen, és éppen mai a hír, hogy az utoljára majdnem 80 éve látott amerikai keleti puma kihalását is kénytelenek elkönyvelni).

Ez a kihalási tempó a tudósok szerint 10 ezer év alatt volna normális. Az okok: klímaváltozás, légszennyezés, erdőirtás. A méhek három emberi generáción belül kihalhatnak, sok állat már most a kihalás szélén áll.

A tanulmány egyik szerzője azt mondta, „beléptünk a hatodik nagy tömeges kihalási eseménysorba”. Legutóbb ilyen 65 millió évvel ezelőtt történt, mikor kihaltak a dinoszauruszok. Igaz, azt minden bizonnyal egy nagy meteor becsapódása okozta.

A Duke Egyetem tavaly, a Science folyóiratban megjelent tanulmányával sokban egybehangzó megállapításokra jutott kutatás vezető szerzője, Gerardo Ceballos azt mondja,


az emberiség viszonylag gyorsan eltűnhet,

több millió év kellene a Földnek a „helyreállításhoz”.

„Magunk alatt vágjuk a fát” – figyelmeztetett a Stanford egyetem professzora, Paul Ehrlich.

A Science Advances című, multidiszciplináris tudományos folyóiratban megjelent, sötét jövőt festő tanulmányt itt találja.