A Föld 57 darab jávai orrszarvújáért kampányol a WWF

-

Az éghajlatváltozás és az orvvadászat miatt a rinocéroszoknak már csak néhány faja él Afrikában és Ázsiában. A legkisebb populációja a jávai orrszarvúnak van, összesen 57 példány él belőle a Földön. Mindegyik Jáván, Indonézia egyik szigetén.


A WWF a Jávai orrszarvúkért kampányol, mivel a faj az elmúlt 150 évben csaknem kihalt. Az orvvadászat és az életterük csökkenése miatt az indonéz az Ujung Kulon Nemzeti Park területén jelenleg 57 példányra csökkent a jávai rinocéroszok száma. Utoljára 2010-ben halt meg jávai orrszarvú egy vietnami nemzeti parkban. Egy kifejlett példány több mint kéttonnás is lehet, a szarva 25 centiméter hosszúra is megnőhet, érthető, hogy az orvvadászoknak miért kedvelt zsákmányállata az emlős.


De nem csak a vadászok, a klímaváltozás ugyancsak az állat pusztulását okozza. Bár nemrég három nősténytől születtek kölykök, az Ujung Kulon Nemzeti Park egyre nehezebben tudja eltartani az állatokat. Az éghajlat fokozatos megváltozása miatt a kritikusan veszélyeztetett jávai orrszarvú (Rhinoceros sondiacus) élőhelyén elterjedt egy cukorpálmaféle (Arenga obtusifoli ), amely az állat táplálékát jelentő növények kifejlődését és utánpótlását veszélyezteti, a magasra növő pálma ugyanis elveszi a fényt az alacsonyabb növények elöl.


A WWF azonkívül, hogy támogatja az orvvadászok elleni őrjáratokat, abban is együttműködik a nemzeti park hatóságával és több civil szervezettel, hogy a pálmaféle gyors ütemű terjeszkedését is megfékezzék.