A fogyatékkal élőket is bírságolnák, ha nem a futópályán edzenek

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Pedig a margitszigeti futópályán sem a kerekesszékesek, sem a speciális futókocsit igénylők, sem a látássérültek nem tudnak futni.


A fogyatékkal élők sportolási lehetőségeit segítő és támogató Suhanj! Alapítvány a Facebookon tette közzé, hogy a közelmúltban edzéseik résztvevőit több alkalommal járőröző rendőrök figyelmeztették, hogy a Margitsziget középső útjára ne menjenek ki futni, mert fejenként 50-150 ezer forintos bírságra számíthatnak.

Ahogy arról beszámoltunk, Papp Krisztina közép- és hosszútávfutó Facebook-bejegyzéséből derült ki, hogy a rendőrök megbírságolhatják azokat, akik a Margitszigeten nem a kialakított futópályán, hanem a betonúton futnak, de már akkor is felmerült, hogy márpedig vannak, akik csak ott tudnak futni, mert olyan speciális futószámban indulnak. Ugyanakkor a fogyatékkal élők sportolási, futási lehetőségeit még jobban ellehetetlenítené a rendőri gyakorlat, ugyanis ahogy a Suhanj! írja:

"Speciális igényű részvevőkkel, speciális eszközök segítségével szervezzük heti rendszerességű edzéseinket, a Margit-sziget külső futókörre számunkra nem alkalmas helyszín. Mindezek miatt a mai napon Alapítványunk vezetője közérdekű bejelentéssel fordult az ORFK-hoz."

Kifejtik a bejegyzésben, hogy az alapítvány önkéntesei súlyosan mozgássérült gyermekekkel futnak együtt speciális futókocsik segítségével, de ezek nem férnek el biztonságosan a Margitsziget külső futójárdáján, ahogy a saját magukat kerekesszékben vagy úgynevezett handbike-ban hajtó sportolók sem tudnak ott edzeni. Úgy látják továbbá, hogy ez utóbbi csoport száműzése a külső futókörre kifejezetten balesetveszélyes helyzeteket teremtene mind az ott futók, mint az oda kényszerülő mozgássérült sportolók számára, hiszen a futójárda nem elég széles, ők pedig sokszor a futóknál nagyobb sebességgel közlekednek.

Szintén problémát okoz a jogalkalmazás a látássérültek számára is, ha a középső utat nem vehetik igénybe, hiszen egy részük kizárólag mellettük futó, őket kísérő önkéntes segítségével tud futni. A futókat ilyenkor szalag köti össze, a futójárda keskeny mivolta és az ott futó tömeg miatt nem biztonságos megoldás számukra. Ráadásul a sziget pesti oldalán a futójárda mellett leginkább murvás talaj van, azon sem futókocsival, sem kerekesszékkel nem lehet közlekedni.




A közelmúltban edzéseink résztvevőit több alkalommal járőröző rendőrök figyelmeztették, azzal, hogy a Margit-sziget közé...

Posted by Suhanj! Alapítvány on Friday, March 11, 2016