A fociultráktól félnek a ligetvédők

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Testükkel akadályozták meg a ligetvédők, hogy elkezdődjön a Közlekedési Múzeum átépítése. Az egyik biztonsági őr az egyik ligetvédő belét akarta ontani, a civilek attól tartanak, a futballcsapatot ünneplő ultrákat fogják rájuk szabadítani este.


Hétfőn délelőtt egy Bobcat típusú kisgép akart az éjszaka kerítésekkel lezárt Közlekedési Múzeumhoz jutni. Az építők a múzeum előtti egykori parkolót is teljes hosszában elkerítették egészen a zöldterületen haladó futósávig. A ligetvédők a munkagép két próbálkozását hiúsították meg, hogy munkába lendüljön.


Az egyik civil azt mondta a VS.hu-nak, nekik hajtott volna a jármű, erre utasította vezetőjét a főnöke, ha nem ugranak fel rá. A munkás, akit azért küldtek, csináljon helyet oszlopoknak, hogy megerősítsék a kerítést, a második kísérlet után félreállította a gépet.

Ottjártunkkor egy teherautó érkezett, préselt fatáblákat hozott a múzeum köré épített állványhoz. A teherautót nem engedték be, csak annyit, hogy lerakják az építési anyagot. A fekete ruhás biztonsági őrök sorfalat álltak a munkásoknak.

A ligetvédők semmilyen munkagépet nem engednek a lezárt építési területre. Ezt sikerült egy alkalommal kijátszani, egy fűrészgépet becsempésztek valahogy a blokádon át.


Csata a Közlekedési Múzeumért


Kővé válhatsz, akkor is meglesz

A biztonsági őrök viszonylag türelmesen viselték a növekvő feszültséget, a kerítés túloldaláról bekiabáló civilek szitkait. Akad azért, akinél elszakadt a cérna, és az egyik ligetvédő belét akarta ontani. Egy munkás az egyik civilt akarta eltaposni, mint egy békát.


Az építésvezető nem kívánt nyilatkozni lapunknak – arra voltunk kíváncsiak, mit terveznek még a mai napra. Jönnek-e újabb munkagépekkel a múzeumhoz. Az egyik biztonsági őr azzal csillapította az egyik ligetvédőt, ha kővé válik, ez akkor is megépül.

A zöldek koordinátora arról beszélt nekünk, úgy tudja, a Hősök terén a futball-válogatott ünneplésére érkező ultrákat oda fogják irányítani ellenük. Ezért rendőri segítségre számítanak. A helyszínen nem is népszerűek a Franciaországból hazaérkező labdarúgók, többen a belgák elleni 4-0-ás vereséget emlegették.

A ligetvédők körülbelül 20 fővel vesznek részt a blokádban, és hétfő délután azt mondták, nem fognak egy lépést sem mozdulni, akármi is lesz, éjjel-nappal maradnak.Van engedélyük

Vitézy Dávid, a múzeum megbízott főigazgatójától azt tudakoltuk, fognak-e erőszakot alkalmazni a gépek bejuttatására. Megkeresésünkre azt mondta, az épület már a Városliget Zrt. vagyonkezelésében van, ők intézik a logisztikát, a múzeum vezetése csak az új kiállítás tervezésével foglalkozik.

„Nekünk ahhoz a területhez annyi közünk van, hogy vannak még ott műtárgyaink, amelyeket el kell szállítani, és ehhez az épületbe bele kell bontani. Ehhez szakfelügyeletet adunk, a szállítást a Városliget Zrt. megbízásából az MVM OVIT végzi” – mondta a főigazgató, aki arra emlékeztetett, a civilek a 424-es gőzmozdony elszállításánál se akadályozták a kamiont.

A Városliget Zrt. a VS.hu kérdésre úgy nyilatkozott, nem fognak erőszakot alkalmazni, de minden lehetséges jogi eszközt felhasználnak, hogy folytathassák az előkészítést és az építkezést. Ehhez minden szükséges engedéllyel rendelkeznek.

A kordonállítás és a biztonsági emberek bevetése is jogszerűen és indokoltan történt – ezt a Városliget Zrt. vezérigazgató-helyettese nyilatkozta a Klubrádiónak. Gyorgyevics Benedek a biztonsági emberek állítólagos erőszakos viselkedése kapcsán arról beszélt, őket alvállalkozóként a bontást végző cég kérte fel, tehát nem a Városliget Zrt felel értük. Hozzátette: szerinte a civilek tiltakozása nem volt békés, ezért a velük szemben történő arányos fellépés jogos lehet.Elcsalt fák

Az inzultus hírére a helyszínen nyilatkozott Szabó Rebeka, Zugló PM-es alpolgármestere, aki gigantomán építkezésnek nevezte a beruházást, ami ellen továbbra is tiltakoznak.

Szabó a múzeum köré hétfőre virradóra vont kordonnal és az elkerítés ellen tiltakozó civilekkel kapcsolatban azt mondta: a kialakult helyzet jól mutatja, hogy a Városliget Zrt. és ezáltal a kormány hogyan képzeli el a beruházásról szóló egyeztetést. “Náluk az az egyeztetés, hogy kigyúrt, fekete pólós embereket küldenek, hogy az éj leple alatt engedély bemutatása nélkül lekerítsenek egy közterületet, és a tiltakozókkal szemben a hatalom erejével lépjenek fel” – fogalmazott.

Az alpolgármester kijelentette: a múzeum lebontása után építkezés kezdődik, több szinten, több ezer négyzetméternyi kiállítótér és mélygarázs lesz a föld alatt, ez a hatalmas gödör pedig befolyásolja a talajvízviszonyokat, ártalmas lehet a környező házakra, és kiszáríthatja a szomszédos zöldterületeket.

Szabó szerint hibás a városligeti kataszter, így hiába állítja a Városliget Zrt., hogy a bontás miatt nem szükséges fákat kivágni, illetve, hogy a veszélyeztetett fákat átültetik, könnyű lesz majd elcsalni, valójában hány fát is kell kivágni.