A foci-Eb után ismét Izlandra figyelhet a világ

Fotó: Tökölyi Csaba

-

A Kalózpárt lehet a belpolitikai és a gazdasági világválság nyertese a szombati választásokon.


A Panama-papírok kiszivárgásakor kiderült, hogy az izlandi kormányfő, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson és felesége offshore céget működtetett. Az áprilisban kitört botrány után tüntetések zajlottak a fővárosban, a miniszterelnök ezek után mondott le – írja az ibtimes.com.

A Kalózpárt vezetője a 49 éves Birgitta Jónsdóttir, a WiliLeaks korábbi munkatársa, aki a hatalom Robin Hoodjaként írja le magát, de nem ragaszkodik a miniszterelnöki székhez. Az izlandi kalózok a közvetlen demokrácia, az átláthatóság, a kábítószer-fogyasztás dekriminalizációjának hívei, de befogadnák Edward Snowdent is.

Jelenleg a Haladó Párt és a Függetlenségi Párt koalíciója van hatalmon, amely az ország függetlensége óta határozza meg a helyi politikát. A legutóbbi választásokon, 2013-ban a függetlenségpártiak 26, míg a progresszívak 24 százalékot szereztek.

De az egyáltalán nem biztos, hogy a Kalózpárt többséget tud szerezni a 63 tagú parlamentben. Kijelentették, a most uralkodó két párttal nem lépnek majd koalícióra, viszont három másik induló párttal ez lehetséges.