A Flickr képfelismerője rasszista és erkölcstelen

Fotó: AFP / JANEK SKARZYNSKI

-

Május elején alaposan átszabták a Flickr képmegosztót. Több újítással is frissítették a szolgálatatást, az egyik ezek közül a fotók automatikus felcímkézése volt. Csak, hogy az automata tagelés még finoman szólva sem működik tökéletesen, hajlamos például az egykori náci koncentrációs tábor bejáratát a „sport” és az „edzőterem” szavakkal illetni.


Az is előfordult már, hogy afroamerikai személyekhez a feltöltő akaratán kívül olyan címkék kerültek, mint hogy „animal” (állat), „ape” (majom) vagy „blackandwhite” (fekete-fehér), esetleg „monochrome” (egyszínű). A Flickr nyilván nem akar rasszista poénokat elsütni, azonban egy fekete férfi fényképén megjelenő monokróm kifejezés láttán mégiscsak felszisszenünk.

Annyiban egyébként „politikailag korrekt” a szolgáltatás, hogy a fehér nő fotójához is odailleszti az ”állat” vagy a „majom” szavakat.


A Flickr felhasználói erősen felháborodtak az automatikus címkézés gyerekbetegségén, és bár a tagek a felhasználó által átírhatók, illetve leszedhetők, a Flickr szóvivője azt nyilatkozta a Guardiannek, hogy már dolgoznak a hiba kijavításán. A szóvívő addig is azt tanácsolja, hogy a helytelen címkéket mindenki törölje, mert a tagelő algoritmus „tanul a hibájából” és legközelebb nem használja a hibás címkét.