A Fiorentina 25 éve álmodik kupadöntőről

Fotó: AFP / ANDREAS SOLARO

-

Nem tartozik a legerősebb és legnépszerűbb olasz klubok közé, mégis különleges kisugárzása van a Fiorentina csapatának. Talán a város teszi, a reneszánsz bölcsőjeként számon tartott Firenze? Netán a csapat játékstílusa, amelyet mindig a támadófutball jellemzett? Rövid violatörténelem a Dinamo Kijev elleni Európa Liga-negyeddöntő visszavágója előtt.


Az 1926-ban alapított csapatnak túl sok trófeája nincs. Soroljuk fel: két bajnoki cím (1956, 1969), hat olasz kupagyőzelem (1940, 1961, 1966, 1975, 1996, 2001), egy olasz szuperkupa-győzelem (1996), és egy KEK-győzelem (1961). Azt azonban kevesen tudják, hogy az európai kupakezdet pompás volt: a Fiorentina az első három nemzetközi kupaindulása során minden alkalommal bejutott a döntőbe. Az 1956/57-es BEK-szezon volt a nyitány, a döntőben a Real Madrid nyert 2–0-ra. Ezután két KEK-szereplés következett: az 1961-es fináléban a Fiorentina legyőzte a Rangerst, egy évvel később azonban – megismételt mérkőzésen – kikapott az Atlético Madridtól. Az akkori időkre jellemző, hogy az 1961-es KEK-sorozatban mindössze hat mérkőzésre volt szüksége a végső győzelemhez a Fiorentinának, amely a legjobb nyolc között a Luzernt, az elődöntőben pedig a Dinamo Zágrábot búcsúztatta. Idén a csapat már a 12. mérkőzésére készül, s 15 találkozót kellene játszania ahhoz, hogy eltehesse a serleget.


Az '57-es BEK-döntőben a Real Madrid nyert


Firenzében nem szokás külföldi edzőkre bízni a munkát. A kilencvenes évek eleje óta a Fiorentinának mindössze két külföldi edzője volt: Fatih Terim és Szinisa Mihajlovics. A kezdetekben viszont sokáig magyar egyeduralom jellemezte a kispadot, a klub első öt edzője közül négyen magyarok voltak. A klub első trénere Csapkay Károly volt, aki később még hat olasz csapatot irányított, többek között a Palermót és a Napolit is. A harmincas években Csapkayt olyanok követték, mint Feldmann Gyula, Wilhelm Rady, Ging József, Molnár Ferenc, később pedig Senkey Imre és Czeizler Lajos (aki 1951-ben olasz bajnoki címet szerzett a Milannal).


Hidegkuti Nándornak egy olasz bajnoki címet és egy KEK-trófeát köszönhet a csapat. A képen Sándor Károllyal Firenzében látható


A korábban említett egyetlen nemzetközi sikert, a KEK-trófeát pedig a magyar futball egyik legendájának, Hidegkuti Nándornak köszönhetik az olaszok. Az aranycsapat legendás csatára 1960 és 1962 között dolgozott Firenzében, és a KEK-győzelem mellett egy olasz kupát is besöpört a Fiorentinával.

A violák egyik legszebb időszaka a kilencvenes évek második felétől kezdődött. Ekkoriban a Cecchi-Gori család irányította az egyesületet, előbb a filmproducer Mario, majd 1993-ban bekövetkező halála után a fia, Vittorio. A család nehéz helyzetben vette át a klubot, miután 1990-ben az előző vezetés eladta Roberto Baggiót az ősi ellenség Juventusnak (az eset miatt zavargások törtek ki Firenzében). Az ügylet tétjét növelte, hogy ebben az évben a két csapat az UEFA-kupa döntőjében is találkozott, a Juventus győzelmével záruló párharc volt a violák utolsó nemzetközi kupadöntője. Cecchi-Gori már a kezdetekben olyan játékosokat igazolt a klubhoz, mint Brian Laudrup vagy Stefan Effenberg, de az igazi áttörésre az 1995/96-os szezonig kellett várni, amikor a bajnoki negyedik hely mellett újabb olasz kupacímet szereztek a lilák.


Vittorio Cecchi Gori és barátnője


Ezekben az években Claudio Ranieri vezette a Fiorentinát, a csapatban pedig ott volt két, azóta legendás klasszis, Manuel Rui Costa és Gabriel Batistuta. Ez a csapat a következő idény KEK-sorozatában is jól teljesített, az elődöntőben csak a későbbi győztes Barcelona tudta az útját állni. Szép időszak volt az a két szezon is (1998 és 2000 között), amelynél Giovanni Trapattoni vette át a kormányrudat. 1999-ben a csapat harmadik helyen zárt a bajnokságban, az utóbbi harminc évben ez volt az egyetlen alkalom, amikor a firenzeiek dobogón végeztek.


1998-tól 2000-ig Giovanni Trapattoni irányította a csapatot


Az ezt követő BL-szezonban pedig úgy jutottak el a második csoportkörig, hogy a Manchester Unitedet Firenzében, az Arsenalt pedig Londonban verték meg.

A pályán azonban hiába jöttek a sikerek, a klub anyagi válságba került, s 2002-ben csődöt jelentett.


Fiorentina,

Szurkolók virágot helyeznek el a klub székházánál, gyászolták a lecsúszott topcsapatot


Az olasz szövetség a negyedik osztályba (Serie C2) sorolta vissza a Florentia Viola néven szereplő klubot, amelyet a mélybe egyetlen játékos, Angelo Di Livio követett. A csapat új tulajdonosa egy cipő- és bőripari vállalkozó, Diego Della Valle lett. Sokáig nem tartottak az ínséges évek, a Serie C2 megnyerése után az olasz futballszövetség a klub érdemeire való tekintettel a Serie B-be engedte a csapatot, amely onnan 2004 nyarán, a Perugia elleni osztályozó megnyerésével térhetett vissza a legjobbak közé. A Fiorentina azóta is masszív tagja az élvonalnak, többnyire a tabella első harmadában végez, az utóbbi években négyszer is megcsípte a negyedik helyet.


Fiorentina,

2004-ben már újra az első osztályban a Fiorentina


A korszak meghatározó edzője Cesare Prandelli, aki 2005 és 2010 között vezette a csapatot. A nemzetközi porondon is jól ment az együttesnek: 2008-ban az Európa Liga elődöntőjében a Fior csak tizenegyesekkel kapott ki a Rangerstől, 2010-ben pedig a BL csoportkörében a Liverpoolt sikerült megelőznie a csapatnak (a Debrecen elleni budapesti mérkőzés, amelyet az olaszok 4–3-ra nyertek meg, a bundaügyi nyomozók érdeklődését is kiváltotta), a legjobb tizenhat között azonban a Bayern némi szerencsével – s egy lesgóllal – végül túljutott a violákon. Prandelli 2010-ben az olasz válogatotthoz távozott, és az utána következő években Vincenzo Montellának sikerült stabilizálnia a csapatot. A Fiorentina már tavaly is eljutott az EL negyeddöntőjébe (akkor az idegenbeli 1–1 után odahaza kikapott a Juventustól), idén azonban előrébb léphet a klub. Ha a Dinamo ellen ma este sikerül a továbbjutás (az első mérkőzésen 1-1 volt az eredmény), akkor a Fiorentina egy lépésre kerül a nagy álomtól: a klub 25 év után szerepelhetne ismét nemzetközi kupadöntőben.

(A Fiorentina-Dinamo Kijev Európa Liga negyeddöntő visszavágót 20.45-től a DigiSport1 közvetíti.)


Fiorentina,

Cesare Prandelli


Lájkolj minket a Facebookon!