A FIFA után az atléták is elnököt választanak

-

Hivatalosan is eldőlt, hogy két olimpiai bajnok, az ukrán Szerhij Bubka és a brit Sebastian Coe száll harcba a posztért.


Nem történt meglepetés, hiszen már hónapok óta tudni lehet, hogy e két legendás sportoló pályázik arra, hogy a leköszönő Lamine Diack utódja legyen. A szenegáli sportvezető, aki csaknem 16 évig irányította a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (IAAF), nem kandidál újra.

A szavazást augusztus 18-án, a pekingi világbajnokság előtt sorra kerülő kongresszuson tartják. Bubka az alelnöki posztra is jelentkezett, Coe csak az elnökire.

Az 51 éves, rúdugrásban olimpiai és világbajnok ukrán Bubka pályafutása során 35 világcsúcsot állított fel. A nála hét esztendővel idősebb brit Coe kétszeres ötkarikás aranyérmes 1500 méteren, és az ő nevéhez is számos világrekord fűződött. 2012-ben ő volt a londoni olimpia szervezőbizottságának elnöke.

A 106 éves IAAF történetében Coe vagy Bubka lesz a hatodik elnök. Az alapító svéd Sigfrid Edström 32 éven át állt a nemzetközi szövetség élén, őt a brit Lord Burghley követte 1976-ig. A holland Adriaan Paulen 15 éven át volt elnök, majd Primo Nebiolo vette át az IAAF irányítását 1981-ben. Az olasz sportvezető 1999-es halála után került az elnöki székbe az akkori alelnök, Diack.