A FIFA Platinit sem kímélné

Fotó: AFP / IAN KINGTON

-

Ugyanolyan büntetést kérne az etikai bizottság az UEFA-vezérre, mint Sepp Blatterre.


A FIFA korrupciós ügyeket vizsgáló etikai bizottsága ugyanolyan szankciókat mérne Michel Platini UEFA-elnökre, mint Joseph Blatter FIFA-elnökre. Részleteket személyiségi jogok és az ártatlanság vélelme miatt most nem hoztak nyilvánosságra. Az etikai bizottság azért függesztette fel tisztségéből Blattert és Platinit október 8-án, mert utóbbi kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet – mint mondta – tanácsadóként kapott Platini.


Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál, és eleve tisztában volt azzal, hogy a neki járó teljes összeget csak később kapja majd meg.

A FIFA elnöki posztjára pályázó francia sportvezető eltiltását szerdán helybenhagyta a FIFA fellebbviteli bizottsága, amely elutasította Platini és a szintén 90 napra felfüggesztett Blatter fellebbezését is. Platini ezek után fellebbezett a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS).

Platini ügyvédei abban bíznak, hogy a CAS gyorsan meghozza a döntést az ügyben. A FIFA február 26-án választ elnököt, Platini pályázatával azonban a szervezet ad hoc választási bizottsága a sportvezető eltiltása miatt nem foglalkozott, így az UEFA-elnök hivatalosan még nem jelöltje a tisztújításnak.