A FIFA-nál is Ronaldo az év legjobbja

Fotó: Getty Images / TF-Images

-

Cristiano Ronaldo, a Real Madrid portugál válogatott futballistája lett 2016-ban az Év játékosa a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél (FIFA). A legszebb gólért járó Puskás Ferenc-díjat a malajziai Mohd Faiz Subri vehette át a hétfő esti, zürichi gálán.


A 31 éves Ronaldo 2008, 2013 és 2014 után negyedszer érdemelte ki az elismerést - írja az MTI. A támadó az előző szezonban klubjával megnyerte a Bajnokok Ligáját, a válogatottal pedig a franciaországi Európa-bajnokságot. A decemberben az Aranylabdát is elhódító futballista - aki mellett még az argentin Lionel Messi és a francia Antoine Griezmann volt tagja a legjobb háromnak - Gianni Infantinótól, a FIFA elnökétől kapta meg a győztesnek járó trófeát.


A Puskás-díj a 29 éves malajziai Mohd Faiz Subrié lett, aki azzal érdemelte ki az elismerést, hogy 2016. február 16-án, a Penang bajnoki mérkőzésén 30 méterről a bal felső sarokba lőtt úgy, hogy a labda ritkán látható kanyart írt le a levegőben. Mohd Faiz Subri a korábbi brazil klasszistól, Ronaldótól vehette át a legszebb gólért járó elismerést.


Subrié a Puskás-díj


Az év legjobb női játékosa az amerikai Carli Lloyd lett, míg a legjobb női edzőnek a német válogatott szövetségi kapitányát, Silvia Neidet, legjobb férfi trénerének pedig a Leicester Cityt hatalmas meglepetésre angol bajnoki címig vezető olasz Claudio Ranierit választották.

Az Év csapatában szinte kizárólag a Real Madrid és az FC Barcelona játékosai kaptak helyet, a két kivételt a Bayern München kapusa, Manuel Neuer és a korábbi Barca-futballista, jelenleg már a Juventusban játszó Dani Alves jelentette. A futballistákat képviselő nemzetközi érdekvédelmi szervezet (FIFPro) által szervezett szavazáson 75 ország több mint 25 ezer profi játékosa vett részt. A katalán klub labdarúgói nem jelentek meg az ünnepségen, mert az Atletic Bilbao elleni szerdai kupamérkőzésükre készülnek.


Az Év csapata


A Fair Play-díjat a kolumbiai Atlético Nacional kapta, amely felajánlotta a Copa Sudamericana győztesének járó trófeát a brazil Chapecoensének, miután utóbbi klub 19 játékosa november végén, a kupadöntőre utazva repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette. Később a Dél-amerikai Labdarúgó Szövetség a Chapecoensét nyilvánította a második számú kontinentális kupasorozat győztesének. Az új, Év szurkolói-díjat az áprilisi FC Liverpool-Borussia Dortmund találkozó nézőinek ítélték, akik együtt énekeltek az 1989-es hillsborough-i katasztrófa évfordulóján. Az életműdíjat a brazil futsalos, Alessandro Rosa Vieira, ismertebb nevén Falcao kapta.


A Miniszterelnök is a helyszínen volt:


A díjakról a szövetségi kapitányok, a válogatottak csapatkapitányai, sportújságírók és a szurkolók voksai alapján döntöttek.
A zürichi gálát Diego Maradona mellett a helyszínen tekintette meg Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke is.