A FIFA lefizetése után nyomozó német újságírókat csuktak le Katarban

Fotó: AFP / MARWAN NAAMANI

-

A két legnagyobb közszolgálati tévétársaság, az ARD és a WDR dokumentumfilmet forgatott arról, hogy korrumpálták-e a FIFA-t a 2022-es vb jogáért.


A WDR közlése szerint a katari kormány letörölte minden adathordozójukról az információkat, és az újságírókat napokon át nem engedték ki az országból. A stábot akkor vették őrizetbe, amikor egy munkással készítettek interjút Katar fővárosában, Dohában. Az állambiztonságiak hallgatták ki őket, és csak 14 óra múltán, késő éjszaka engedték őket szabadon.


A WDR alkalmazottjainak öt napon át Katarban kellett maradniuk, mígnem a katari külügyminiszter engedélyezte a távozásukat. A kamerájukat, laptopjaikat és mobiltelefonjaikat elvették tőlük, és csak négy hét múlva szolgáltatták vissza azokat. Addigra viszont már minden adatot töröltek róluk.

Katar még 2010-ben nyerte el a 2022-es focivébé rendezésének a jogát, toronymagasan megelőzve többek között az Egyesült Államokat. A feltételek között volt például az, hogy legalább 12 stadion álljon rendelkezésre. A katari kampányban lenyűgöző stadiontervekkel rukkoltak elő: volt olyan aréna, amelyet egy középkori arab erődből alakítottak ki, volt, amelyet egy tengeri sün formája ihletett – a megvalósításra négymilliárd amerikai dollárt szántak. Az infrastrukturális fejlesztésekre további 42,9 milliárd dollárt fordítanak.