A FIFA korrupciós botránya ellenére győzhet a szavazáson Blatter

Fotó: Getty Images / Philipp Schmidli

-

Az utolsó, 17. napirendi pont a FIFA pénteki programjában az elnökválasztás, amelyre várhatóan délután kerül sor, és amelyet élőben is követni lehet a szervezet YouTube-csatornáján (alább a cikkbe beágyazva is megtalálja az élő közvetítés).


A 79 éves jelenlegi elnöknek, a svájci Sepp Blatternek egyetlen kihívója van, a 39 éves jordániai Ali bin al-Husszein herceg.

Sepp Blatter, aki ötödször lesz a szervezet vezetője, ha nyer, annak ellenére sem lépett vissza, hogy szerdán korrupció gyanúja miatt letartóztattak Zürichben 7 vezető FIFA-tisztségviselőt és másik hét volt vagy jelenlegi futballvezetőt, illetve cégvezetőt is meggyanúsítottak. Az elnök már a zürichi közgyűlés csütörtöki megnyitóján elhárította a bírálatokat, szerinte semmilyen módon nem kell felelősséget vállalnia a botrányért.


Blatter ezzel a vezetőséggel fut neki újraválasztásának


Blatter vetélytársa, Ali bin al-Husszein herceg a jordániai futballszövetséget vezeti 15 éve, egyben alapítója a nyugat-ázsiai futballszövetségnek is.

A FIFA szabályai szerint a 209 tag szavazatai alapján az a jelölt nyer, amelyik megszerzi a voksok kétharmadát, vagyis legalább 140 szavazatot. Ha egyikük sem kap ennyit, a második körben már az egyszerű többség is elég. A tagok ABC-rendben szavaznak.

Nem mindegyik FIFA-tag önálló ország (egyes államok tartományai is tagok lehetnek), de mindegyik tagnak egyforma súlyú a szavazata, tehát például Magyarország szava pontosan ugyanannyit számít, mint az 1,2 milliárd lakosú Indiáé.


A FIFA hatalma: több tagja van, mint az ENSZ-nek


Viszont a FIFA hatalmát igazából behatárolja, hogy szponzorok nélkül nemigen működne, és a mostani botrány nyomán a Coca Cola és mások is jelezték, hogy aggódnak a fejlemények miatt. Az Economist már elkezdett számolni: eszerint a FIFA szponzori bevételei teljes költségvetésének mintegy harmadát teszik ki.


Az esélylatolgatások során a nigériai szövetség elnöke például azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy 100 százalékig biztos Blatter győzelmében, aki minimum 50 afrikai és számos dél-amerikai voksra számíthat.

A legtöbb tag valamelyik futball szövetségbe tömörül, és többségük már jelezte, hogy várhatóan hogyan fognak szavazni.

Michel Platini, az európai fociszövetség, az UEFA elnöke, aki személyesen is lemondásra szólította fel Blattert, csütörtökön azt mondta, hogy az 53 tagú UEFA többsége Ali hercegre szavaz majd. Így tesz Csányi Sándor MLSZ-elnök is, aki erről a fourfourtwo.hu-nak beszélt Zürichben.

A Guardian szerint Oroszország és Spanyolország Blattert támogatja. Az előbbi nem meglepetés, mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök moszkvai tévényilatkozatában már utalt erre.

Az 54 tagú afrikai (CAF) és a 46 tagot számláló ázsiai (AFC) szövetségek jórészt Sepp Blattert támogatják, ám Ausztrália, amelyik az AFC tagja, jelezte, hogy Ali hercegre szavaz.

Hagyományosan Blatter mellett áll az észak- és közép-amerikai szövetség (Concacaf) is, amelynek volt elnökét, Jeffrey Webb FIFA-alelnököt egyébként szerdán letartóztatták. Az Egyesült Államok képviselője ugyanakkor már bejelentette, hogy Ali hercegre voksol.Azt egyelőre nem tudni, hogy Dél-Amerika, illetve Óceánia hogyan fog szavazni. Blatter bízik a dél-amerikai támogatásban, és Óceánia 11 szavazata is őt erősítette volna, de az új-zélandi szövetség időközben közleményt adott ki arról, hogy Ali herceget támogatja.


Itt nézheti élőben a FIFA-közgyűlést


Gary Lineker angol csatárlegenda (tőle származik a mondás: „A futball olyan játék, amikor két csapat kergeti a labdát, és a végén a németek nyernek.”) noha nem fog szavazni, de fontosnak tartotta megüzenni, hogy nem Blatter mellett áll: