A FIFA eljárást indított Beckenbauerék ellen

Fotó: Bongarts / Friedemann Vogel

-

Az etikai bizottság a német szövetség (DFB) hat korábbi tisztviselője, köztük Franz Beckenbauer ellen folytat vizsgálatot a 2006-os németországi világbajnokság rendezési jogának odaítélése ügyében.


A FIFA keddi közleménye szerint Beckenbaueren kívül Wolfgang Niersbach, Helmut Sandrock, Theo Zwanziger, Horst Schmidt és Stefan Hans ellen indult eljárás.


„Beckenbauer, Zwanziger, Schmidt és Hans urak ügyeiben az etikai bizottság vizsgálati kamarája azt vizsgálja, hogy történtek-e jogtalan kifizetések és törvénytelen megállapodások a 2006-os vb helyszínkijelölésével kapcsolatban" – írta közleményében a FIFA etikai bizottsága.

Beckenbauer március elején tagadta, hogy bármilyen szabályt megszegtek volna, a DFB megbízásából elvégzett vizsgálat során pedig a Freshfields ügyvédi iroda nem talált arra vonatkozó bizonyítékot, hogy szavazatvásárlás történt a rendezési jog odaítélése előtt.


Szurkolók mondanak köszönetet Becekenbauernek, amiért elvitte hozzájuk a foci-vb-t


Az ügy tavaly októberben robbant ki, amikor a Spiegel című német lap arról írt, hogy a németek szavazatokat vásároltak a 2006-os torna 2000-es kijelölése előtt, mégpedig úgy, hogy a 24 fős végrehajtó testületből négy ázsiai tag kapott pénzt. Az újság szerint a németek Robert Louis-Dreyfus segítségével egy titkos „fekete kasszát” hoztak létre, és az adidas 2009-ben elhunyt vezérigazgatója kölcsönözte a pénzt is.

A Spiegel azt írta, Franz Beckenbauer, a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke, valamint Wolfgang Niersbach, a DFB akkori alelnöke is tudott a megvesztegetésről, a pénzt (6,7 millió eurót) pedig 2005-ben a FIFA-n keresztül juttatták vissza Louis-Dreyfusnak. Niersbach, Beckenbauer és a DFB is határozottan visszautasította a Spiegel által írtakat, azokat alaptalannak nevezte, kijelentve, hogy az újság nem tudja bizonyítani állításait.

A gyanú szerint a FIFA kulturális programja számára folyósított támogatást nem arra használták fel, amire szánták, a pénzből ugyanis mintegy ötven kísérőprogramot kellett volna tartani a világbajnokság alatt. A német szövetség ugyanakkor azt is jelezte, az ominózus összegnek nem lehet köze a 2006-os torna elnyeréséhez, mivel az átutalás öt évvel azt követően történt.

Beckenbauer egy másik gyanús pénzmozgással összefüggésben is nyomás alá került a közelmúltban, mert 10 millió eurót utalt át több részletben egy svájci ügyvédi iroda bankszámláján keresztül a katari Kemco vállalatnak, amelynek tulajdonosa Mohamed bin Hammam. Mindez 2002-ben történt, két évvel azután, hogy Németország elnyerte a 2006-os világbajnokság rendezési jogát. A közel-keleti ország egykori legmagasabb rangú sportvezetőjét, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) korábbi elnökét, a FIFA egykori alelnökét 2012 decemberében élete végéig eltiltották a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől korrupció miatt.


Sepp Blatter után Beckenbaueren van a sor, hogy elszámoljon


A The Sunday Times 2014 nyarán azt írta: egyértelmű bizonyítékok kerültek elő arról, hogy bin Hammam kenőpénzekkel „megvásárolta” hazája számára a 2022-es világbajnokságot. A tekintélyes konzervatív brit lap közölte, hogy hatalmas mennyiségű, több milliónyi olyan dokumentumhoz - köztük email-üzenetekhez, bankszámla-kimutatásokhoz, átutalási bizonylatokhoz - jutott hozzá, amelyek a korrupt kifizetéseket bizonyítják.

Beckenbauer korábban elismerte, hogy hibáztak, de határozottan tagadta, hogy bármilyen szabályt megszegtek volna.

A tíz évvel ezelőtti világbajnoksággal összefüggésben a német ügyészség és adóhatóság, illetve a svájci szövetségi ügyészség is vizsgálatot folytat.