A FIFA az ügyészek és az FBI kezében van

Fotó: AFP / MICHAEL BUHOLZER

-

Az FA nem támogatja, hogy Michel Platini induljon a FIFA elnöki posztjáért, a volt német focielnök a teljes végrehajtó bizottságot lemondatná.


Az FA úgy döntött, hogy amíg nem zárul le a vizsgálat az UEFA-t vezető Platinit is érintő korrupciós ügyben, és nem lesz világos a helyzet, addig „felfüggesztik a támogatást”. Platinit és Joseph Blattert, a FIFA első emberét múlt csütörtökön függesztette fel tisztségéből a nemzetközi szövetség etikai bizottsága, ezzel eltiltva egyben őket a labdarúgással kapcsolatos mindenfajta tevékenységtől.

A 79 éves Blattert – aki 17 éve áll a FIFA élén, és a tervek szerint februárban távozik – két hete a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki, néhány nappal később pedig napvilágot látott a sajtóhír, amely szerint a játékosként háromszoros aranylabdás Platinivel szemben is nyomoz a svájci államügyészség.

A vizsgálat azzal összefüggésben indult, hogy Platini kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet – mint mondta – tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál, és eleve tisztában volt azzal, hogy a neki járó teljes összeget csak később fogja megkapni.


Ügyészek és az FBI kezében

A FIFA-nál az elnökválasztást február 26-ra írták ki, ugyanakkor a végrehajtó bizottság vasárnap Zürichben rendkívüli ülésen dönthet az esetleges halasztásról. Az ügyben megszólalt Theo Zwanziger, a Német Labdarúgó-szövetség korábbi elnöke is, aki szerint a FIFA teljes végrehajtó bizottságának le kellene mondania.

„A FIFA jelenleg az ügyészek és az FBI kezében van” – mondta Zwanziger.

Eddig Ali bin al-Husszein jordán herceg nyújtotta be hivatalosan a pályázatát a FIFA elnöki posztjáért. Al-Husszein és Platini mellett korábban az időközben hat évre eltiltott dél-koreai Csung Mong Jun, továbbá a nigériai Segun Odegbami, a játékosként világbajnoki bronzérmes brazil Zico, a libériai Musa Bility, valamint a trinidadi David Nakhid jelezte, hogy versenybe száll a posztért, míg a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöke, az orosz Kirszan Iljumzsinov fontolgatta a pályázatot.