A Fidesznek az ítéletekkel, a bíráknak a befolyásolással van bajuk

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

A Magyar Bírói Egyesület a politikusoktól is elvárja azt, hogy tartózkodjanak a felsőbb bírósági döntések befolyásolására alkalmas vélemény nyilvánításától – közölte a bírák érdekképviseleti szerve arra reagálva, hogy a Fidesz vitát nyitna az igazságszolgáltatásról, sőt politikusa törvénymódosítást is említett két, a közelmúltban született ítélet miatt.


A Magyar Bírói Egyesület közleményt adott ki, melyben összefoglalja véleményét Németh Szilárd hétvégi nyilatkozatáról, a Fidesz politikusa ugyanis felháborítónak nevezte az egyébként még nem jogerős vörösiszap- és Hagyó-ítéleteket.


Az Egyesület közölte, hogy:

„A bírósági ítéletek megalapozottságáról, jogszerűségéről az ellenük benyújtott jogorvoslatok alapján a felsőbb bíróság dönthet, az esetleges felülvizsgálati kérelem elbírálására pedig a Kúria jogosult. A Magyar Bírói Egyesület tiszteletben tartja ezért a kritizált bírósági döntéseket, és tartózkodik attól, hogy az eljárások jogerős befejezéséig azokról véleményt nyilvánítson. Leszögezi az egyesület ugyanakkor, hogy a bíróságok ítélkező munkájáról alkotott vélemény csak akkor felel meg a hatalommegosztás és a bírói függetlenség alaptörvényi követelményének, ha az tényszerű, tárgyilagos és szakszerű.

A kormánypárti politikus nyilatkozata nélkülözi az idézett kritériumokat, ugyanakkor a nyilatkozat tartalma önmagában sérti a Magyarország Alaptörvényében deklarált bírói függetlenséget, és alkalmas arra, hogy nyomást gyakoroljon az igazságszolgáltatásban részt vevő szervekre, így a bíróságokra is.

A Magyar Bírói Egyesület, mint a bírák reprezentatív érdekképviseleti szerve, a törvényhozás, a végrehajtó hatalom és a közélet szereplőitől is elvárja azt, hogy tartózkodjanak a felsőbb bírósági döntések befolyásolására alkalmas vélemény nyilvánításától.”


Németh Szilárd vasárnap jelentette be, hogy a Fidesz a parlament igazságügyi bizottságában kezdeményez vitát az igazságszolgáltatásról a vörösiszap- és a Hagyó-ügyekben hozott, a párt szerint túlságosan enyhe ítéletek miatt.

A Fidesz az igazságszolgáltatással kapcsolatban tiszteletben tartja „a bírói függetlenség liberális követelményét”, hangsúlyozta Németh, de, mint mondta, az átláthatóság és elszámoltathatóság demokratikus követelményeinek is érvényt kíván szerezni. Szólt arról is, hogy törvénymódosításra is sor kerülhet.

Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és társai ügyében kedden hirdettek ítéletet, Hagyó felfüggesztett börtönt kapott. A tárgyalás végén az ügyész téves minősítés és törvénysértően enyhe büntetés miatt súlyosbításért fellebbezett, de nemcsak a volt főpolgármester-helyettes, hanem további 11 vádlott esetében is.

A Kecskeméti Törvényszék erre úgy reagált, hogy az ítéletben csak azokban az esetekben marasztalták el a vádlottakat, amelyekben az ügyészség bizonyítani tudta a bűnelkövetést.

A vörösiszap-perben a Veszprémi Törvényszék mentette fel szintén a múlt héten a 2010-ben 10 halálos áldozattal járó vörösiszap-katasztrófa vádlottait. A büntető kollégium vezetője az ítélet után azt mondta, hogy a bíróság soha nem állította, hogy „a vörösiszap-katasztrófa egy természeti katasztrófa lett volna”, és szerinte a csütörtöki ítélet nem szólt másról, mint arról, hogy az a tizenöt ember, akit az ügyészség megvádolt, nem tehető felelőssé a katasztrófa előidézéséért, a következmények elhárításáért vagy az elhárítás akadályozásáért.