A Fidesznek, a Jobbiknak és az LMP-nek sem tetszik a Kúria döntése

Fotó: Fotó: Zagyi Tibor / Béla Fotós

-

Az LMP megoldásokat ajánl, a Jobbik tüntetni készül, a baloldali ellenzék szerint kizárólag a kormányon múlik a devizahitelesek sorsa.


Az LMP saját megoldásait javasolja

Az LMP szerint sajnálatos a Kúria  jogegységi döntése, de a párt a határozatot teljes mértékben tiszteletben tartja - közölte Schiffer András. A Lehet Más a Politika társelnöke szerint meg kell vizsgálni, hogy milyen - nem visszamenőleges - törvényalkotási lépéseket lehet tenni annak érdekében, hogy a bankok csalárd módon ne fosztogathassák tovább az embereket. Schiffer, Ertsey Katalin és Vágó Gábor korábbi törvényjavaslatát ajánlotta alternatív megoldásként. Eszerint a parlamentnek meg kellene tiltania a közjegyzői okiratokon alapuló kilakoltatásokat, ahogy tilossá kellene tenni, hogy a pénzintézetek átruházhassák követeléseiket az adósságbehajtó cégeknek, a bíróságokat pedig arra kellene kötelezni, hogy az eléjük kerülő kölcsönszerződések egészét vizsgálják.


Fidesz: A Kúria is a bankok oldalára állt

„A legfőbb bírói fórum is a bankok oldalára állt” - így értékelte Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a Kúriának a devizahitelek ügyében hozott határozatát. Ugyanakkor azt mondta, hogy több más kérdésben is várják a Kúria érdemi döntését, így például az egyoldalú kamatemelés és az árfolyamrés ügyében. Amíg a végső jogi helyzetet nem ismerjük, az árfolyamgát kiszélesítése mindenkinek segítséget jelent - közölte Rogán Antal.


MSZP: Nincs ok halogatni az érdemi lépéseket

Simon Gábor, az MSZP elnökhelyettese szerint csak időhúzás volt, hogy a kormány a Kúria döntésére várt a devizahitelesek ügyében, most viszont már nem halogathatja tovább az érdemi lépéseket. A szocialista politikus sürgette a magáncsőd intézményének bevezetését, a Nemzeti Eszközkezelő megerősítését, a bérlakásprogram elindítását. Az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának elnöke úgy véli, ha ezeket a lépéseket megteszi az állam, akkor nemcsak a magasabb jövedelmű, megtakarítással rendelkező devizahiteleseken, hanem a nehezebb helyzetben lévő, kilakoltatott vagy kilakoltatásra váró rászorulókon is segíthetne.


Együtt-PM: A kormány nem tud másra mutogatni

A Kúria jogegységi döntésének megszületése után a kormány már nem tud másra mutogatni a devizahitelesek ügyében - közölte Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért Párt társelnöke. A képviselő szerint a Kúria döntését sem a kormányfőnek, sem a pártoknak nem illik befolyásolnia vagy véleményeznie, az Együtt ehelyett pártja és a devizahitelesek valós megoldásokat várnak a kormánytól, amelyhez csak „jogállami eszközöket lehet felhasználni”, és amely figyelembe veszi, hogy a terheket meg kell osztani az állam, a bankok és a hitelesek között.


A Jobbik országos demonstrációt szervez, ha nem lesz megoldás

Kiderült, hogy a bíróság nem fog a devizahitelesek oldalára állni, csak a bankok érdekeit védi - nyilatkozta Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese. Szerinte a Kúria nem pusztán igazságot nem tud szolgáltatni, de a jogot is hibásan értelmezi és kiszolgáltatja a bankok önkényének a magyar lakosságot. A jobbikos képviselő azt is elmondta, ha nem áll elő rövid időn belül egy normális megoldással a kormány, akkor országos demonstrációkat fognak szervezni, hogy kikényszerítsék a devizahitelesek védelmét.


A Kúria döntéséről itt írtunk, a Bankszövetség véleményét itt, a devizahiteles ügyekben jártas ügyvéddel, Lehman Györggyel készült interjúnkat itt olvashatja.