A fideszeseknek és a kopaszoknak is beszólt Péterfalvi

-

Péterfalvi szerint Kósa érvelése elfogadhatatlan, az NVI-nél megjelent kopaszok arcát meg nyugodtan lehet mutogatni.


Hamarosan dönt az Alkotmánybíróság a postatörvény, illetve az MNB alapítványainak gazdálkodásáról szóló törvénymódosításról. A két jogszabályt Áder János köztársasági elnök küldte a testület elé, azokat korábban véleményezte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is. A postatörvény többszöri módosítás után átment az ő szűrőjükön, míg az MNB törvény nem. Utóbbinál a parlament kivételes eljárásban döntött arról, korlátozza a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában álló gazdasági társaságok és alapítványok adatainak megismerhetőségét.

Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, „a napnál is világosabb számunkra, hogy ott a nemzeti vagyonnal való gazdálkodásról van szó még akkor is, ha ezek a pénzek a nemzeti bankos alapítványokhoz kerülnek. De magának az alapítványnak a feladata sem lehet más, mint közfeladathoz kapcsolódó, vagyis semmilyen szinten nem vész el a pénzeknek a közvagyon jellege.”

Azzal a fideszes – Kósa Lajos frakcióvezetőtől származó – érveléssel nem ért egyet, hogy az alapítványokhoz került pénz elveszíti közvagyon jellegét.

„Ez elfogadhatatlan érvelés. Főleg úgy, hogy ezzel kapcsolatban kifejezetten alaptörvényi rendelkezés van, sőt, az alaptörvény elfogadása utáni alkotmánybírósági gyakorlat is egyértelmű ebben a kérdésben.” Vagyis: ahol közpénz van, ott közérdekű adatról van szó. Ezt amúgy az Alaptörvény is rögzíti.

Az interjúban Péterfalvi Attila beszélt arról is, álláspontja szerint az NVI-nél összegyűlt kopaszok abban a helyzetben közszereplőnek számítanak, így nem indokolja semmi, hogy kitakarják az arcukat a tudósításokban. A kopaszok a személyiségi jogaik miatt perelnék be az ATV-t, miután az arcuk látszódott a tudósításokban. Azt mondták, 1 millió forintot követelnek a csatornától.

A hatóság elnöke azt is mondta, a vagyonnyilatkozati rendszer pedig lényegében semmire sem jó, csak egy politikai fegyver, és csemegézésre alkalmas.