A fideszes érintett szerint manipulálhatták a siófoki hangfelvételt

Fotó: MTI/Varga György

-

Siófok és környékének Fidesz-KDNP-s képviselőjelöltje szerint a róla és Balázs Árpád siófoki polgármesterről készült felvételrészletek és azok leiratai több ponton is csúsztatásokat és valótlanságokat tartalmaznak, ezért felvetődik a manipuláció gyanúja. Witzmann Mihály szerint a kivonatos leirat nyilvánosságra hozatala egy lejárató kampány része, ezért rágalmazás, becsületsértés és szándékos lejáratás miatt jogi lépéseket tesz az ügyben. Egyúttal kijelentette, hogy a Közgép nem támogatta a kampányát.


A tegnap a nyugat.hu-n nyilvánosságra került felvétel szerint a Közgép támogatja a Fidesz kampányát. A hanganyagon a fideszes politikusok arról beszélnek, hogy a közbeszerzéseken elképesztő sikerrel induló cég beszállhat a kampányba, „mint eddig minden választásba be is szállt eddig”. A beszélgetés egyik résztvevője tudni véli, hogy a még döntés előtt álló somi szelektív hulladéklerakó építését az a konzorcium nyeri, melynek a Közgép is a tagja. (Idén márciusban valóban ez a konzorcium nyert.) Emellett a Közgép pénzzel is segítené a fideszes jelölt kampányát, természetesen nem direktben, hanem úgy, hogy a siófoki szerkesztésű Balatoni Polgár című lapban megjelenik egy pr-cikk a Közgépről, és így le lehet számlázni a támogatási összeget – hallatszik a felvételen. Witzmann Mihály ezzel kapcsolatban a közleményében úgy reagált: „a Közgép Zrt. semmilyen formában nem támogatta a kampányomat. Fel sem ajánlotta azt, és el sem fogadtam volna, mert a törvény által biztosított források éppen elegendőek a kampányköltségek fedezésére”. A szombathelyi portálra egy másik hangfelvétel is felkerült, melyből úgy tűnik, hogy a siófoki kórház felújítását szándékosan hátráltatják fideszes érdekeltségű cégek, „mert ha nem tesznek semmit, akkor is pénzt keresnek”. Ezzel kapcsolatban Witzmann Mihály közleményében annyit ír:  a siófoki kórház felújításában azt a szerepet vállalta, "hogy egy félresiklott beruházást egyenesbe hozzunk, és a környékbeli polgárok mihamarabb megfelelő színvonalú ellátásban részesülhessenek". A VS.hu megkereste az ügyben Balázs Árpád siófoki polgármestert, akinek titkárságán azt közölték, csak hétfőn lesz elérhető.


Az LMP is feljelentést tesz

A hangfelvétel miatt Schiffer András, az LMP társelnöke feljelentést tesz. Szerinte a felvétel „az állami szintre emelt, intézményesített korrupció működését tükrözi, melyben a kormánypárt a saját érdekei szerint használja fel és mozgatja a közpénzeket. Ami hallható, az azt írja le, amit Magyarországon mindenki évek óta sejtett: a Közgép párttámogatással hálálhatja meg a kapott közpénzeket. A büntető törvénykönyv korrupciós bűncselekményeinek szinte mindegyike felmerül a siófoki hangfelvétellel kapcsolatban”.