A Fidesz törvényesen bérel plakáthelyeket a kormányhivatal szerint

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

A fővárosi kormányhivatal szerint megfelelnek a törvényi előírásoknak a Fidesz és az Odex Outdoor Expert Kft. közötti szerződésben szereplő listaárak.


Budapest Főváros Kormányhivatala közleményében azt írta: megvizsgálták a keretszerződést, és megállapították, hogy a szerződésben szereplő listaárak megfelelneka törvényi előírásoknak. A törvény szerint a médiahirdetésifelület-értékesítők 2018-ban a legmagasabb 2017-es áron értékesíthetnek reklámhelyeket a közpénzből gazdálkodó szervezeteknek.

A törvényi előírások alapján a költségvetési forrásokból gazdálkodó szervezet csak listaáron vehet hirdetései felületet. A listaár a médiahirdetésifelület-értékesítő által érvényesített, az azonos típusú, azonos méretű és azonos elhelyezkedésű reklámhordozóknál "az előző üzleti évben az alkalmazott kedvezmények érvényesítése nélkül, a megrendelő személyétől, a megrendelés mértékétől függetlenül meghatározott ár". A listaárat az értékesítő köteles a kormanyhivatal.hu oldalon közzétenni.

A kormányhivatal megítélése szerint egyes sajtóorgánumok és pártok azért értelmezhették félre a jogszabályt, mert a JCDecaux Hungary Zrt. 2018-as listaárat is közölt a kormányhivatallal, amelyet viszont csak 2019. január 1-jétől alkalmaznak.

Az értékesítő 2018 januárjában nem köteles közölni a hivatallal az idén alkalmazandó legmagasabb árat, saját döntése alapján azonban megteheti.

A 24.hu hétfőn azt írta, hogy a Fidesz "kijátszotta a plakáttörvényt" úgy, hogy tavalyi listaáron vett hirdetési felületet a JCDecaux óriásplakát-cégtől, miközben a vállalkozás januártól 50 százalékkal megemelte a listaárait.

A kültéri reklámhordozókra specializálódott Odex Outdoor Expert közölte, hogy a törvényi előírások alapján a költségvetési forrásokból gazdálkodó szervezet csak listaáron vehet igénybe közterületi reklámszolgáltatást, és a 24.hu cikkében "szándékosan félremagyarázzák" a listaárat.

Az MSZP kedden közölte, hogy a fővárosi kormányhivatalhoz és az Állami Számvevőszékhez fordul, mert szerinte a Fidesz törvénysértő módon jutott olcsóbban plakáthelyekhez.