A Fidesz szerint igazából a trafikosok találták ki a fóliázást

Fotó: MTI/MTVA / Varga György

-

Kósa Lajos után most Rogán Antal is arról beszélt, hogy nem is kötelező átláthatatlanná tenni a kirakatot.


A múlt heti kaposvári dohánybolti gyilkosságot egy minden szempontból értelmetlen cselekedetnek nevezte Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető a közrádió reggeli műsorában. Mint mondta, bár a tettes azért gyilkolt, hogy később ne lehessen azonosítani, a boltban kamerák voltak. A gyilkosság minősített eset, amelyre csak elrettentéssel lehet válaszolni - fogalmazott. Ha egy EU-tagállam közvéleménye akarja, az unió szintjén is fel lehet vetni a halálbüntetés kérdését, tette hozzá.


Kifejtette azt a véleményét is, hogy ha a trafikosok védelméhez az kell, hogy levegyék a fóliát, akkor vegyék le. Arra is felhívta a figyelmet, hogy eddig sem volt olyan jogszabály, amely előírta volna a fóliázást.

Kósa Lajos két napja nyilatkozott az Origónak hasonlót. Szerinte a hatályos trafiktörvény csupán azt írja elő, hogy a dohánytermékek nem lehetnek szem előtt, és ezt fóliával oldotta meg mindenki, mert úgy a legegyszerűbb.

A törvény egyébként azt mondja, hogy
  1. a dohánybolt: más üzlettől elkülönült olyan önálló üzlethelyiség, amelynek külső felületére tekintve dohánytermék nem látható, csak az üzlethelyiségbe belépve.
  2. ha nem trafikban árusítják a cigarettát, akkor csak olyan, térben leválasztott helyiségrészben lehet árulni, amely a dohányterméknek az üzletben kötött egyéb jogügyletektől elkülönített módon történő értékesítését teszi lehetővé úgy, hogy a dohánytermék az üzletben megforduló fiatalkorú számára sem a dohánytermék fogyasztó számára történő értékesítésekor, sem azt megelőzően, illetve azt követően ne legyen látható.
Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere a gyilkosság után közölte:: törvénymódosítási javaslattal fordul a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, azt javasolja, hogy a törvényből kerüljön ki, hogy a nemzeti dohányboltokban lévő dohánytermékek nem lehetnek láthatóak az üzleten kívülről.


Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy múlt csütörtöki sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott: ha a rendőrségi vizsgálat azt állapítja meg, hogy lesötétített ablakú dohányboltokat több rablótámadás éri, a kormány hajlandó felülvizsgálni az álláspontját, és leszedetni a fóliát a trafikosokkal.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közölte: a szervezet azt javasolja, hogy a törvény megváltoztatásával tegyék lehetővé a dohányboltok kirakati, bejárati fóliáinak eltávolítását.

A szövetség szerint egyértelmű, hogy a betekintés lehetőségét zárja ki a törvény, a takarás eszközét, módját már nem határozza meg a jogszabály, ennek alapján akár függöny is lehetne a kirakatban. Mindez azonban nem változtat azon, hogy a bűnözők számára egy eltakart helyszín igencsak csábító célterep lehet - írták.


Update: A Cívishír közölte egy trafikos nyílt levelét a témában. A trafikos azt írja, kintről nem látni nála a cigarettát, mégis lefóliáztatták vele a kirakatokat. Itt olvashatja a levelet.