Berlin és a Fidesz eltérően értelmezi az új német magatartást

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-


A német kormány megváltozott magatartása igazolja azokat az intézkedéseket, amelyeket Magyarország tett a határvédelem szigorítása érdekében – jelentette ki az Országgyűlés fideszes alelnöke, Gulyás Gergely hétfőn, a röszkei határátkelőnél Németh Szilárddal, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnökével közösen tartott sajtótájékoztatón.

Látható, hogy az Európai Uniónak és az EU egyes vezetőinek felelőtlen volt azon üzenete, miszerint mindazok befogadást nyerhetnek, akik egy jobb élet reményében érkeznek Európába – közölte Gulyás, miután látogatást tett a Röszke határában kialakított idegenrendészeti előállítókban.

A német kormány szerint viszont „nem váltott irányt a menekültválságban követett politikájában, továbbra is betartja emberiességi és jogi kötelezettségeit, ami azt is jelenti, hogy változatlanul fogadja a területére érkező menedékkérőket”. Ezt Steffen Seibert német kormányszóvivő mondta Berlinben, hozzátéve, a német kormány mindig az adott helyzetnek megfelelően jár el, az utóbbi napok fejleményei révén kialakult helyzet pedig szükségessé tette a határellenőrzés ideiglenes visszaállítását, de – mint hangsúlyozta – ez nem jelenti a határok lezárását.