A Fidesz szerint a 75 százalékos különadó már jogállami megoldás lesz

Fotó: MTI/Rosta Tibor / István Hajdu

-

Lázár János és Rogán Antal is kiállt a 75 százalékos különadó mellett. A Fidesz prominensei vállalható kompromisszumnak tartják a 98 százalékról 75-re csökkentett mértéket.


„Édes gyermekem” - Lázár János mondta ma, hogy akár így is nevezhetné a végkielégítésekre kiszabott különadót, melynek 98 százalékos mértékét egy váratlan törvénymódosítással készül megváltoztatni a Fidesz. Az új javaslat értelmében 75 százalék lenne az adó mértéke. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár emlékeztetett arra, hogy annak idején ő kezdeményezte a „pofátlan végkielégítések” megadóztatását, ezért tekinthetné „édes gyermekének” a különadót. Most azzal kapcsolatosan, hogy miért csökkentik a 98 százalékot 75-re, Lázár azt mondta, az ügyben jelenleg az Európai Bíróság előtt perek folynak. „Vagy marad a 98 százalék és ezeket a pereket folyamatosan elveszítjük, vagy módosítunk ezen” - tette hozzá. Ha nem térnénk át a 75 százalékra, akkor annak mértéke nulla lenne, mert a jelenlegi nem tartható meg. Az adóév kezdete miatt a módosítást még az idén meg kell valósítani - magyarázta Lázár, aki azt sem felejtette el megjegyezni, hogy Franciországban legitimnek számít a 75 százalék. A különadó 98 százalékos mértékével az is probléma volt, hogy arról az Európai Bíróság kimondta: magántulajdonhoz fűződő jogot sért. A Fidesz politikusa szerint éppen ezért rendbe kell tenni az állami cégek vezetőinek javadalmazását, a prémiumokat és a bérrendszert. Megvédte a 75 százalékot Rogán Antal is. A fideszes frakcióvezető ugyan az eredeti 98 százalékkal értene egyet, de ha a kormány úgy véli, hogy a 75 százalékot könnyebb megvédeni, akkor az értelmes kompromisszum lehet.


Az ellenzéknek nem tetszik

Ezt mondják az ellenzéki pártok a különadó 75 százalékra csökkekntéséről: MSZP
  • a Fidesz-kormány 40 ezer ember juttatását vonta el szinte teljes mértékben, visszamenőlegesen, majd a választások előtt feltehetően „saját káderei” érdekében csökkentené a 98 százalékos különadó mértékét. Szanyi Tibor, a szocialista párt elnökségi tagja szerint ez "pofátlanság a köbön";
  • morális kérdés, elfogadhatatlan, hogy miután a Fidesz "végigverte" az embereken, most sajátjai érdekében csökkenteni akarja a különadó mértékét;
  • az MSZP kormányon eltörli a különadót, de minden "ebül kiosztott" állami pénzt visszaszerez.
Együtt-PM
  • a Fidesznek ismét maga felé hajlik a keze - mondta Dorosz Dávid, a szövetség tagja, független képviselő;
  • jövőre "több fideszes gombnyomogató politikus" elveszíti parlamenti állását, a változtatással nekik teremtenek kiskaput, annak érdekében hogy a végkielégítésükből kevesebb adót fizessenek.

Volt, akire nem vonatkozott a 98 százalék

Például Szász Károly és több kollégája. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének megbízatása megszűnt azzal, hogy a PSZÁF  beolvadt a Magyar Nemzeti Bankba. Szász esetében eredetileg jóval kedvezőbb végkielégítési szabályt alkalmaztak volna, aztán mégis módosítottak rajta. De a kormány végül újból változtatott, így Szász Károlyra nem vonatkozott a 98 százalékos különadó. Szászon kívül a PSZÁF több vezetője is jól járt azzal, hogy kikerült a 98 százalékos különadó hatálya alól.