A Fidesz szerdán kirúghatja Simicska reklámcégét a fővárosból

Fotó: MTI / Kováts Dániel

-

A főváros 9 év után rájött, hogy anyagilag és jogilag is súlyosan korlátozza érdekeit Simicska Lajos reklámcége, ezért szerződésbontásra készül. A fővárosi közgyűlés elé két fideszes viszi majd be az előterjesztést a 25 évre kötött megállapodás felmondásáról. A Mahir Cityposter 750 budapesti hirdetőoszlop felett rendelkezik.


Holnap eldől, a főváros kirúgja-e Simicska Lajos reklámcégét a budapesti közterületekről. Információink szerint egy Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes és Kocsis Máté józsefvárosi polgármester, fővárosi rendészeti tanácsnok által jegyzett előterjesztés azt javasolja a közgyűlésnek a szerdai ülésre, hogy bontsanak szerződést a Mahir Cityposter Kft.-vel. A dokumentumban zárt ülést kérnek erre a napirendre.


A fővárosi önkormányzat 2006. szeptemberében 25 évre szóló szerződést kötött a Simicska-birodalomhoz tartozó Mahir Cityposter Kft.-vel és a tőle független Intermédia Kft.-vel fővárosi közterületi utcabútorok és reklámfelületek telepítésére, üzemeltetésére, hasznosítására. (Az Intermédia azóta átalakult, utódja a jelenleg osztrák kézben lévő JCD Kft.)

A Mahirhez 614 hagyományos hirdetőoszlop és 140, úgynevezett „le-és elfedő rendszerű”, azaz a hirdetéseket a plexi mögött váltogató hirdetőoszlop telepítése és hasznosítása jutott. A JCD 713 utasváróban helyezhet ki reklámokat.

A saját részéért a Mahir köteles évente minimum 45 millió forintot fizetni a főváros kasszájába. Ebben állapodtak meg 9 évvel ezelőtt.A Mahir vitatkozik

A szerződés teljesítését a fővárosi önkormányzat részéről a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság, azaz a volt közterület-felügyelet ellenőrzi. Hogy ellenőrzés jön, azt május 26-án levélben közölte a két reklámcéggel.


Júniusban a JCD esetében 78 helyszínen találtak hiányosságot, a Mahirnál 28 hirdetőoszlop állapotát kifogásolták, továbbá felszólították, hogy telepítsen 25 internetes terminállal kombinált hirdetőoszlopot, valamint 5 légszennyezést mérő hirdetőoszlopot. A főváros 30 napot adott, hogy a két cég végrehajtsa kötelezettségét.

Kettőjük közül a JCD bizonyult engedelmesnek, július 13-i levelében fotókkal dokumentálva igazolta, eleget tett a felszólításának.

A Mahir viszont vitába keveredett a fővárossal. Álláspontja szerint a 25 oszlop telepítése nem kötelessége, csupán jogosultságot szerzett rá. Ettől függetlenül azok telepítését és a hirdetőoszlopok kijavítását – amelyek közül több javítását is vitatta – augusztus 3-i válaszlevelében készre jelentette. Mivel ezt fotókkal nem igazolta, a főváros utóellenőrzést tartott, és megállapította, hogy a Mahir több esetben nem a kellő gondossággal, nem teljes körű javítást végzett, emellett újabb hiányosságokra is bukkantak.A légszennyezést mérő oszlopokkal az volt a baja, hogy:
  • nem a légszennyezés mértékét, hanem a levegő minőségét mutatták: kiváló/ jó/megfelelő/ szennyezett/ erősen szennyezett,
  • a szerkezetek nem mérték a levegő szennyezettségét, hanem átvették a Földművelésügyi Minisztérium Országos Légszennyezettségi Mérőhálózatának (OLM) adatait,
  • az OLM-nek a Mahir oszlopainak helyén nincsenek mérőállomásai, ezért az adatok félrevezetők,
  • a tulajdonosi hozzájárulástól eltérő helyszínekre telepítették.
Az internetkapcsolattal ellátott hirdetőoszlopokon a főváros azt hiányolta, hogy
  • a Mahir a szerződéstől eltérve nem terminállal, hanem wifivel biztosítja a hozzáférést,
  • 14 ellenőrzött helyszín közül 4 esetben nem találtak oszlopot,
  • 5 oszlopnál nem találtak Mahir-wifire utaló jelet,
  • csak 3 helyszínen tudtak csatlakozni a hálóra, de se böngészőt, se egyéb oldalt nem tudtak megnyitni,
  • 2 helyen tudtak csatlakozni és használni az internetet.


A helyszíni ellenőrzésen tapasztaltak alapján elmondható tehát, hogy a kiépített vezeték nélküli internethálózat gyakorlatilag alkalmatlan a rendeltetésszerű használatra

– olvasható az előterjesztésben.


A főváros azt is megelégelte, hogy a 2006-os szerződés úgy rendelkezik: a Mahir-oszlopok 50 méteres környezetében a főváros nem érvényesítheti tulajdonosi érdekeit, nem helyezhet ki reklámfelületet. Ezzel súlyosan sérülni látja a főváros saját érdekét: a Mahir 25 évre monopolhelyzetbe került Budapest forgalmas helyein, és úgy vélik, ennek az ellenértékét Simicska cége nem kompenzálja.A fővárosnak elege lett e vélelmezett jogkorlátozásból, és abból is, hogy a Mahir évente alig néhány millióval fizet többet a minimálisan szabott 45 millió forintnál, a minimális összeg korrekciójára pedig nincs lehetőség. Az előterjesztés azt írja, becslésük szerint a Mahir által hasznosított oszlopokért a főváros évente 73-125 millió forintos bevételre tehetne szert.


A szerződés további fenntartása és a fővárosi közterületek ilyen módon való hasznosítása a fentiekre tekintettel fontos közérdeket sért, mivel egyoldalúan és súlyosan korlátozza a fővárosi közterületek feletti rendelkezési jogot és az önkormányzati törzsvagyonnak a a hatályos közterületi rendelet hatékony és gazdaságos hasznosítását

– írja Szeneczey Balázs és Kocsis Máté.

Szerintük a szerződés nem csak jogkorlátozó és előnytelen a fővárosnak, de az egész tekintetében felmerülhet, hogy jó erkölcsbe ütközik. Ezért ajánlják megfontolásra a szerződés egyoldalú megszüntetését. Felhánytorgatják azt is, hogy a 2006-os szerződés szerint sem rendkívüli, sem azonnali felmondásra nincs lehetőségük – nem úgy, mint a JCD-vel –, ezért a polgári törvénykönyvre hivatkozva javasolják a közgyűlésnek a rendkívüli felmondást október 31-i hatállyal.

A fővárosi vezetők szerint a JCD által telepített utcabútorok, az utasvárók a közösségi közlekedés és az lakosság kiszolgálása szempontjából elengedhetetlenül fontosak, míg a Mahir oszlopokról azt írják, „közérdeket szolgáló jellegük csekély mérvű”.

Cikkünk megjelenésekor a szerdai ülés nyilvánosan elérhető napirendi pontjai között az előterjesztés egyelőre nem szerepelt.


Orbán Viktor és a Fidesz gazdasági hátterét megteremtő Simicska Lajos között a 2014-es kormányalakítás után mérgesedett el a viszony. Azóta a kormányzatból és állami cégektől több Simicska-hű embernek tartott vezetőt eltávolítottak, Simicska nyilvánosan trágár szavakkal ment neki a miniszterelnöknek, a médiája pedig jóval kritikusabb a kormánnyal szemben. Az addig rengeteg állami megbízást elnyerő Közgép sokáig alig-alig tudott közbeszerzést nyerni, majd teljesen kizárták a tenderekből, ezt a döntést azonban a Munkaügyi Bíróság felfüggesztette.