A Fidesz-székház előtt tüntetett a Jobbik

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

A „kiépülő orbáni diktatúra” és az Állami Számvevőszék Jobbikra kiszabott büntetése ellen tiltakozott az ellenzéki párt.


A fáklyás demonstráción Vona Gábor, a párt elnöke a Jobbik szimpatizánsai mellett köszöntötte más pártok és civil szervezetek képviselőit, akik azért vettek részt a rendezvényen, hogy kiálljanak a demokrácia mellett.

Ugyan különbözőképpen gondolkodnak a világról, ám összeköti őket a szabadság szeretete. Ugyanis, miközben történelmünket megannyi széthúzás jellemezte, amikor veszélybe került a szabadság, mindig képesek voltunk az összefogásra – mondta Vona.

A Jobbik elnöke szerint ezért sem véletlen, hogy Orbán Viktor miniszterelnök mindig a szabadságharcost imitálja, "miközben ócska, sunyi, aljas tolvajként ellopja a szabadságunkat". De mi nem leszünk "sem tatárnak, sem töröknek, sem németnek, sem orosznak, sem Orbán Viktornak a szolgái" – mondta Vona.

A nemzeti együttműködés rendszerében először a közpénzek veszítik el közpénz jellegüket, majd a szabad sajtó a szabadságát, a független civil szervezetek a függetlenségüket, most pedig a pártok, először a Jobbik, a legerősebb ellenzéki párt felszámolására törnek – mondta. Az ÁSZ büntetése mögött a "demokrácia halálra ítélése sejlik", miközben Orbánt semmi nem érdekli, csak a hatalom és a foci – mondta.

Tévedtek, amikor azt hitték, hogy Európa szívében és az EU-ban nem térhet vissza a diktatúra, ám a demonstráció történelmi fordulópontot jelent, mert sok, különbözőképpen gondolkodó embert össze tudott hozni, akik szerint a 21. századi Magyarország csak összefogással építhető fel. Szerinte a demonstráció résztvevői megmutatták, hogy nem félnek. Aki fél, az Orbán, a kétségbeesetten kapkodó diktátor, "aki derékig süppedt a lopott pénzbe" – mondta Vona.

Nyikos László, az ÁSZ egykori alelnöke azt mondta, szégyelli, hogy tizenkét évig a számvevőszék egyik vezetőjeként dolgozott, a szervezet ugyanis elvesztette hitelét, Domokos László elnök pedig eljátszotta annak reputációját. Szerinte az ÁSZ negligálta a nemzetközi szakmai szabályokat, és a pártpolitikai küzdelmek mezejére lépett, a fenyegetést, a félelmet helyezte eszköztárába. Domokosnak le kell mondania – mondta Nyikos.

A tüntetésen ezer-ezerötszázan vettek részt, köztük Juhász Péter, az Együtt elnöke és Fekete-Győr András, a Momentum vezetője. A résztvevők jobbikos, nemzeti színű és EU-s zászlókat, valamint fáklyákat emeltek a magasba. Többen transzparenseket tartottak, az egyikre azt írták: "A frÁSZt hozzátok az országra!" A tömeg a többi között azt skandálta, hogy "Orbán, takarodj, vidd az összes haverod!", valamint "Nem leszünk Moszkva!"

Az ÁSZ december 6-án közölte: vizsgálata szerint az idei év első fél évében a Jobbik 331 millió 660 ezer forint összegben tiltott támogatást fogadott el.

A törvény szerint a tiltott támogatás mértékét az ÁSZ állapítja meg, és azt a párt a számvevőszék felhívásától számított tizenöt napon belül köteles befizetni a központi költségvetésnek. Emellett a párt központi költségvetésből juttatott támogatását a Magyar Államkincstár az ÁSZ által megállapított összeggel csökkenti.

A párt vezetői szerint a büntetéssel gyakorlatilag ellehetetlenült a Jobbik, és kérdésessé vált indulása a jövő évi választásokon.