A Fidesz szabotálja a kipakoló adóellenőr meghallgatását

Fotó: Béla Fotós

A Fidesz-frakció képviselői egyszerűen nem mennek el az országgyűlési bizottság szerdára meghirdetett ülésére. A képviselők Horváth András volt adóellenőrtől személyesen hallhatták volna, milyen bizonyítékai vannak az ezermilliárdos adócsalásra.


"Az ügyészség nem a parlamentben található" - ezt vetette oda a nagyobbik kormánypárt a köznek, hogy miért nem mennek el a Fidesz képviselői a tervezett meghallgatásra. Balla György, a Fidesz frakcióigazgatója úgy látja, hogy a volt adóellenőr bűncselekmények elkövetésével vádol másokat, ezért az igazságot bűnvádi eljárásban kell tisztázni, ami az ügyészség feladata. "A fentiek értelmében" a testület nem fog ülésezni szerdán - zárta közleményét a politikus. Az Együtt-PM részéről Scheiring Gábor független képviselő ugyanakkor jelezte, hogy akkor is ott lesznek a bizottsági ülésen, ha a Fidesz határozatképtelenné teszi a testületet.


Az elnémítás módozatai

Horváth András parlamenti albizottsági meghallgatásának terve a meghívóból derült ki, amelyet a testület vezetője, a jobbikos Z. Kárpát Dániel tett közzé.  Horváth szerint nagyobb hazai kereskedelmi cégek és multinacionális vállalatok évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál. A napirend szerint nemcsak Horváth Andrást, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi adóellenőrét hívták meg, hanem a NAV más vezetőit, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert és elődjét, Matolcsy György jegybankelnököt is. Az ellenőrző albizottság eddig mindössze egy hatperces ülést tartott tavaly februárban. Idén júniusban elmaradt a héttagú - négy kormánypártiból és három ellenzékiből álló - testület ülése, mivel csak a jobbikos elnök jelent meg. Horváth András nyilatkozatai miatt az LMP parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, ehhez azonban nem gyűlt össze a szükséges számú aláírás. Az MSZP javasolta az egykori adóellenőr gazdasági bizottsági meghallgatását, míg a Párbeszéd Magyarországért a költségvetési bizottságba indítványozta meghívni Horváth Andrást. Közben hivatali visszaélés és más bűncselekmények gyanújával feljelentéskiegészítést rendelt el a Fővárosi Főügyészség Horváth András feljelentése alapján.

Veszélyben a közérdekű bejelentők

Azt ugyan nem lehet bizonyítani, hogy a NAV bűnözők gyűjtőhelye lenne, azt azonban igen, hogy az adóhivatal alaposan leszerepelt, hiszen mindössze 48 órányi „átfogó vizsgálódás” után kijelentette: Horváth András vádjai megalapozatlanok. Ezt állapította meg a közélet tisztaságáért világszerte küzdő szervezet, a Transparency International. A közérdekű bejelentőből feljelentett lett, és minden bizonnyal ki is rúgnák, ha nem mond fel korábban. A jogvédők ugyanakkor hozzáteszik, hogy ezeket a lépéseket ugyanaz a kormány tette, amelyik pár héttel korábban törvényt alkotott a közérdekű bejelentők védelméről. Nem mintha azt nem kritizálta volna a Transparency, még vétót is kért ellene a köztársasági elnöktől, de hiába. A jogvédők szerint, ha nem változik a közérdekű bejelentőkről szóló törvény, a jövő Horváth Andrásainak bejelentéseit az érintett állami szervek a NAV stílusában, 48 órás alibi kivizsgálással fogják lesöpörni. Márpedig az áfacsalás ügyében is szükség lenne további bátor állampolgárok kiállására, hogy kiderüljön az igazság - teszi hozzá a Transparency International.