A Fidesz sarkában a Jobbik: mindössze 3 százalék a különbség

Fotó: MTI / Beliczay László

-

Ha most vasárnap lennének a parlamenti választások, a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a Fidesz nyerne, de a Jobbik alaposan megszorongatná. Az Ipsos márciusi reprezentatív felmérése szerint a két párt között mindössze 3 százalékpontnyi a különbség: a Fidesznek 1,7, a Jobbiknak 1,5 millió támogatója van. Az ellenzéki pártok közül az MSZP tudta hajszálnyival növelni támogatottságát. Ez az első pártpreferencia-eredmény márciusból, de érdemes összehasonlítani a februári adatokkal.


A teljes népességen belül stagnál a Fidesz népszerűsége, a februárban fennállásának legjobb eredményét elérő Jobbik tovább erősödött – tudható meg az Ipsos március 6-a és 13-a között készített reprezentatív kutatásának összegzéséből.

A kormánypárt februárban is, márciusban is 21 százalékon állt a teljes népesség körében, a Jobbik eközben 16-ról 18 százalékra bővítette táborát. Az MSZP hívei egy hónapja 11, most 12 százaléknyian voltak.

Az Ipsos megállapítása szerint mindeközben a Demokratikus Koalíció továbbra is 4, az LMP 3, az Együtt és a PM 1-1 százalékon állt a teljes felnőtt korú népesség körében, és 40-ről 37 százalékra csökkent a pártoktól távolságot tartók aránya.

A mostani adatok azt mutatják, hogy

  • a Fidesznek 1,7 millió,
  • a Jobbiknak közel 1,5 millió,
  • az MSZP-nek 1 millió,
  • a DK-nak 300 ezer,
  • az LMP-nek nagyjából 250 ezer,
  • a PM-nek kb. 100 ezer,
  • az Együttnek kb. 100 ezer híve van.


Már a biztos szavazók sem olyan biztosak a Fideszben

Az Ipsos adatai szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz a parlamenti választások óta először szorult – a februárban is mért – 40 százalék alá, ebben a körben a kormánypárt márciusban 37 százalékot ér el.

A Jobbik e körben is eddigi legjobb eredményét érte el azzal, hogy 25-ről 28 százalékra javított, míg az MSZP továbbra is a biztos választók 19 százalékára, a DK a februári 6 után 7, míg az LMP 5 helyett 4 százalékára számíthat. Az Együtt, illetve a PM továbbra is 1-1 százalékot kapna a kutatás eredményei szerint.

Az Ipsos szerint a Jobbik sikeréhez nagymértékben hozzájárul, hogy maga mögött tudhatja a tavalyi parlamenti választásokon a pártra szavazók több mint kilenctizedét, s emellett sikerült új támogatókat is gyűjtenie.

A kutatás alapján a tavaly áprilisban a Fideszre voksolók egytizede, körülbelül 200 ezer ember időközben átpártolt a radikális jobboldalhoz, de sikerült maga mellé állítania az urnáktól távol maradók bő egytizedét is, nagyjából 350 ezer szavazópolgárt.

A nemzeti radikális párt főleg a húszas-harmincas korosztályt, az alacsony iskolázottságúakat és a munkanélkülieket mozgatta meg, körükben sikerült erős érdeklődést és szimpátiát kiváltania - írják, jelezve: a 30 évnél fiatalabbak körében február során előzte meg a Fideszt, s e korcsoportban most is 21:17 százalékos aránnyal vezet.

Megemlítették azt is: a Jobbikot másodikként preferálók fele elégedetlen a hazai közállapotokkal, ennek következményeként a párt rájuk hamarosan akár tényleges szavazóként is számíthat.


Itt van minden felmérés a pártpreferenciákról februárból

A közvélemény-kutató cégek februárban mindössze hibahatáron belüli (nem érdemi) elmozdulásokat mértek a teljes népességen belüli táborok méretében.


A Fidesz-KDNP vezette a pártversenyt, annak ellenére is, hogy a kormánypártok népszerűsége esetében tapasztalható a legnagyobb szórás az eredményekben (Ipsos: 21 százalék, Századvég: 30 százalék).

A többi pártnál az eredmények hasonló képet mutattak, így a Jobbik második helye sem volt kérdéses a mérések alapján. Az MSZP teljes népesség körében mért támogatottságát a kutatócégek 9-12 százalék között mérték, az LMP és a DK esetében 4-5 százalékos támogatottságot azonosítottak. Az Együtt viszont az elmúlt hónapban is a minimális támogatottság megtartásával küszködött az adatok alapján.


2015 februárjában ezt mérték a különböző közvélemény-kutató cégek