A Fidesz parancsolt rá a lebzselő ifjoncokra

Fotó: MTI/MTVA / Marjai János

-

A Fidesz elnökségének kérésére aktivizálta magát a Fidelitas frissen megválasztott vezetése. A Fidesz ifjúsági szervezete pár nap alatt nekiment a Jobbiknak és bedobta a sokakban visszatetszést keltő, provokátorfigyelésről szóló ötletet. A Fidesz hosszú ideje elégedetlen ifjúsági szervezetével, szerintük a fiatalok lusták, eddig nem igazán dolgoztak.


A Fidesz megpróbál új életet lehelni az ifjúsági szervezetébe. Erre utal, hogy alig választották meg március 14-én Böröcz László V. kerületi alpolgármestert a Fidelitas élére, már magára is haragította az ellenzéki pártokat és a facebookozók tömegeit. Bár az új vezetőség bejelentkezése sokakban visszatetszést váltott ki, tény: a Fidelitasnak sikerült felküzdenie magát a lapok címlapjaira.


Hangoskodni akarnak

A szombati tisztújító kongresszuson Böröcz egyedül indult a Fidelitas elnöki posztjáért. Még megválasztása előtt arról beszélt, hogy a Fidelitast egy fiatalokat tömörítő polgári mozgalommá kell bővíteni, amely megszólítja a fiatalok széles tömegeit.


Nem lehetünk a csendes nemzedék, amely csak asszisztál a zenekarnak

– fogalmazott. Böröcz a szavait már a következő nap igyekezett alátámasztani.


Böröcz László, a Fidelitas elnöke


Márcis 15-én, vasárnap Rig Lajosnak mentek neki, aki a Jobbik jelöltje a tapolcai időközi parlamenti választáson. Közleményben szólították fel, vetkőzzön félmeztelenre és mutassa meg a tetoválását. A jobbikos politikus ugyanis a náci SS jelmondatához, a „Becsületem a hűség”-hez hasonló jelszót (Becsület, Hűség) varratott a testére. A fideszesek szerint Tapolcán a veszprémi időközihez képest jóval erősebb negatív kampány várható, a Fidelitas „Nincs helye gyávaságnak, elő a tetkóval” című közleménye tökéletesen passzol ebbe a koncepcióba.

Igazán nagyot azonban a szerdai bejelentése szólt. Böröcz ekkor közölte: a március 15-i ünnepségeket megzavaró néhány tüntető miatt provokátorfigyelő csapatot alakítanak. Az új Fidelitas-vezér arra kért mindenkit, hogy aki provokátorokat lát, küldje el nekik az illető nevét, képét, ők pedig ezt közzéteszik. A baloldali ellenzéki pártok és a Péterfalvi Attila vezette adatvédelmi hatóság emiatt nekiment a Fidelitasnak, előbbiek közölték, feljelentést is tesznek. A Facebookon pedig a kommentelők estek neki keményen a szervezetnek, a provokátorfigyelő oldalt a szolgáltató le is vette a panaszbejelentések miatt.A Fidelitas a lépését valószínűleg előre egyeztette a párttal, erre utal, hogy a Fidesz csütörtökön közleményben állt ki ifjúsági szervezete mellett. „A Fidesz-frakció nem ért egyet Péterfalvi Attila véleményével. Mi titkolnivalója van azoknak, akik provokátorként bénítják meg egy város életét vagy jelennek meg békés rendezvényeken?” – írta. Böröcz erről a VS.hu-nak azt írta: „Minden ifjúsági szervezet, mi is egyeztetünk az anyapárttal a nagyobb horderejű bejelentések esetében.”


Orbán is röhögött rajtuk

Úgy tudjuk, a Fidelitas új vezetése kifejezetten a Fidesz elnökségének kérésére aktivizálta magát. A kormánypárt a tavaszi parlamenti választások idején még meglehetősen elégedetlen volt saját ifjúsági szervezetével. Többek között azt rótták fel nekik, hogy szervezetépítésben, programok szervezésében rosszul teljesítettek az elmúlt években, ehelyett a Fidesz 2010-es választási győzelmével megnyíló kormányzati, önkormányzati posztokat foglaltak el.

„Lusták, nem dolgoznak, linkek” – fogalmazott még tavasszal munkatársunknak egy ismert fideszes. A politikus jellemző történetként mesélte, hogy Orbán Viktor kormányfő zárt körben azon viccelődött, hogy az ifjúsági szervezet egyik vezetője nem azért kapott meg egy posztot, mert a Fidelitas tagja, hanem annak ellenére. A pártvezetés azzal leckéztette a Fidelitast, hogy Ágh Péter akkori elnökön kívül más nem kapott kapott befutó helyet a kormánypárt országos listáján.

A dorgálás különösen azért volt fájó, mert Orbán környezetében lévők közül többen is a Fidelitasból érkeztek. Itt kezdte pályáját például Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, Gyürk András kampányfőnök, EP-képviselő, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.


Szijjártó Péter; Gyürk András; Rogán Antal, Fidelitas XII. tisztújító kongresszus

Szijjártó Péter, Gyürk András és Rogán Antal a Fidelitas szombati tisztújításán


Böröcz a pártvezetés felől érkező igényekről a VS.hu-nak azt írta: „Mindig is elvárás volt, hogy aktívan részt vegyünk a közéletben, de ilyen konkrét kérés nem érkezett.” Majd hozzátette, hogy nagyon lelkesek és elszántak, így az eddiginél aktívabbá kívánják tenni a szervezetet. A terveikről azt írta, a jövőben is aktívak lesznek, jelenleg leginkább a tapolcai időközi választásokkal foglalkoznak. Szombati közleményükben a tapolcai ellenzéki jelölteket bírálták keményen, baloldalit, jobbikosat egyaránt. Az időközi választást pedig becsületbeli ügynek nevezték.


Rogánhoz közel

Kérdés, hogy Böröcz vezetésével a szervezet meg tud-e újulni, ki tud-e termelni olyan politikusokat, mint amilyen a Fidesz egyik legbefolyásosabb politikusának számító Rogán. Böröczöt a kormánypártban Rogánhoz közel állónak tartják, a Belvárosban kezdett fidelitasosként politizálni, 2010 óta a kerület önkormányzati képviselője, jelenleg az alpolgármestere.

A 32 éves, Vas megyei születésű Böröcz az előző elnök, Ágh Péter vezetése idején a szervezet egyik alelnöke volt. A Miniszterelnökség 2013 szeptemberében jogalkotással kapcsolatos szakpolitikai elemzésekre szerződött vele. A két évig tartó munkáért összesen 9 millió forintos megbízási díjat kapott. Tavaly a Nyugat.hu számolt be arról, hogy a testvére Szombathelyen öt trafik működtetésére nyert húsz évre szóló koncessziót. Erről Böröcz pénteken a Mandinernek azt mondta, nyilván nem tilthatta meg neki, hogy pályázzon, „akkor sem, ha ez a sztori nekem tök kellemetlen”.

A neve akkor bukkant fel többször a hírekben, amikor ősszel Juhász Pétert, az Együtt V. kerületi politikusát támadta. Novemberben ő kezdeményezett összeférhetetlenségi eljárást az ellenzéki politikus ellen, miután a Magyar Nemzet arról írt, nem tudni, miből él Juhász. Böröcz a következő hetekben több sajtótájékoztatót is tartott, amelyeken az V. kerületi ingatlaneladási gyakorlatát bíráló Juhászt kritizálta.