A Fidesz országjárásba kezd a menekültek miatt

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A Fidesz vezető politikusai karácsonyig száz helyszínen tartanak lakossági fórumokat a párt szimpatizánsainak. Arról beszélnek majd, hogy a menekültek befogadása milyen veszélyekkel járna. A rendezvények nem nyilvánosak.Intenzívebb szakaszba lépett a kormány migránsellenes kampánya. A Fidesz vezető politikusai a múlt héten országjárásba kezdtek, ennek keretében a karácsonyig hátralévő időszakban száz helyszínen tartanak lakossági fórumokat. A rendezvények zárt körűek, csak a párt tagjai és szimpatizánsai vehetnek részt rajta.

A Fidesz sajtóosztálya megkeresésünkre azt írta:


Az országjárás célja, hogy lakossági fórumok keretében ismertessük az elmúlt években a magyarok összefogásával elért eredményeket, illetve felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kötelező betelepítési kvótával milyen veszély fenyegeti Magyarországot.

A kormány tavasszal kezdte el a migránsellenes kampányát, többek között az olyan feliratú plakátokkal: „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!” A stratégia sikeres volt, a Fidesz a brókerbotrány után visszaszerezte a kezdeményezést, a párt hónapok óta tartó népszerűségcsökkenése megtorpant. Így nem csoda, hogy a kormányzat nem akarja elengedni a témát.

A Fidesz kezére játszott, hogy a párizsi terrortámadások elkövetői közül néhányan menedékkérőként érkeztek az EU-ba. A kormánypárt így még hevesebben kezdte el támadni az Európai Unió menekültpolitikáját. Orbán Viktor múlt heti parlamenti beszédében azt mondta: „a bevándorlás természetéből következik a terrorizmus”. Bírálta a kvótákat, amelyekkel az EU a tagállamok között osztaná szét a menedékkérőket. Szerinte a kvóta szétteríti a terrorizmust Európában.

A kormány őszi migránsellenes kampánya november 4-én indult. Ekkor jelentette be Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, hogy aláírásgyűjtést kezdeményeznek a menekültek unión belüli szétosztására vonatkozó uniós tervekkel, azaz a kvótákkal szemben. A Védjük meg az országot! című petíció szövege úgy szól: „Azzal, hogy csatlakozott a petícióhoz, Ön is nemet mondott az értelmetlen és jogtalan betelepítési kvótákra”.

Három nappal később a petíciót maga Orbán Viktor is aláírta Felcsúton. Erről még egy videót is posztoltak a miniszterelnök Facebook-oldalára. A kormányfőt követte a többi a kormánypárti politikus is, sorra hirdették meg sajtótájékoztatóikat, amelyeken kamerák kereszttüzében írták alá az aláírásgyűjtő ívet.


Védjük meg az országot! Petíció a kötelező betelepítési kvóta ellen.Defend our country. Petition against mandatory resettlement quotas.

Posted by Orbán Viktor on Saturday, November 7, 2015

November 17-én pedig az Országgyűlés elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely kötelezi a kormányt, forduljon az Európai Unió Bíróságához, és kezdeményezze a kvótákról szóló uniós jogszabály megsemmisítését. A keresetet a kormány várhatóan decemberben nyújtja be.

A kampány része az is, hogy a Fidesz vezetői politikusai végigjárják az országot, és a szimpatizánsaiknak előadásokat tartanak. A Fidesz sajtóosztálya arra vonatkozó kérdésünkre nem válaszolt, hogy kik vesznek részt az akciókban, de úgy tudjuk, olyan politikusokról van szó, mint Kocsis Máté, Tuzson Bence, Rétvári Bence vagy Fónagy János. Orbán Viktor állítólag nem vesz részt az akcióban.

Az aláírásgyűjtés és az országjárás mellett várhatóan óriásplakátokat és hirdetéseket is bevet a kormány. A szlogeneken jelenleg dolgozik a miniszterelnök melletti politikai és kommunikációs stáb. Ezek valószínűleg a tömeges bevándorlás mellett a párizsi merényletekhez hasonló terrorveszélyre hívják fel a figyelmet.


Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter aláírja a kötelező betelepítési kvóta elleni, Védjük meg az országot! című petíciót Hódmezővásárhelyen