A Fidesz nyert Dunaújvárosban

Fotó: MTI / Marjai János

-

A külön indult három demokratikus ellenzéki párt jelöltjeire összesen többen szavaztak, mint a Fideszére.


Az adatok szerint jogosan mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, hogy az MSZP védte meg a Fidesz képviselői mandátumát Dunaújvárosban. Pontosabban: a baloldali ellenzék pártjainak külön indulása. A DK, a szocialisták és a Párbeszéd Magyarországért is állított jelöltet a dunaújvárosi időközi helyhatósági képviselő-választáson.


Több lap, az elsők között a hvg.hu és az Index is úgy értesült, hogy a Fidesz így újra megszerezhette a gyilkossággal gyanúsított képviselőjének lemondása miatt elvesztett mandátumot.

Az Index szerint Lassingleitner Fruzsina (Fidesz) 405 szavazattal nyert. A DK-s Huszti Zsolt 241 szavazattal lett második. Selyem Józsefre (MSZP) 97-en szavaztak, Pappné Grabant Ilona (PM) pedig 84 szavazatot kapott. Az utóbbi 3 szám összeadva 422, vagyis ha feltételezzük, hogy egy közös jelöltre az összefogásban szereplő valamennyi párt hívei leszavaznak, akkor nyert volna az ellenzék.

A DK azt állítja, egy megállapodás szerint nekik járt volna a baloldalon a jelölés, de az MSZP is elindította saját emberét.

A jobbikos Barta Endre 199 szavazatot kapott.