A Fidesz nem ért egyet Péterfalvi Attilával

Fotó: MTI/MTVA / Marjai János

-

A Fidesz szerint arcukkal és nevükkel is vállalják a felelősséget a provokátorok.


Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke elítélte a Fidelitas provokátorfigyelését. A NAIH elnöke akkor azt írta:


A „provokátornak” tartott személyekről készült fényképek továbbítása, adatbázisba rendezése és nyilvánosságra hozatala nem egyeztethető össze az Infotv. rendelkezéseivel, alapvetően sérti az adatvédelmi követelményeket.

A közlemény szerint a véleménynyilvánítás szabadsága a jogállam és a demokrácia alapköve, ezért elítéli azokat a törekvéseket, amelyek a „provokátoroknak” tartott személyeket akarják adatbázisba rendezni és ezzel eltántorítani az állampolgárokat véleményük szabad kinyilvánításától.


A Fidesz-frakció csütörtök esti közleményében ugyanakkor arról írt:


A Fidesz-frakció nem ért egyet Péterfalvi Attila véleményével. Mi titkolnivalója van azoknak, akik provokátorként bénítják meg egy város életét vagy jelennek meg békés rendezvényeken? Ne bújjanak névtelenség mögé; arcukkal és nevükkel is vállalják a felelősséget azért, hogy a békésen ünneplő emberek nyugalmát próbálták megzavarni és a Lánchíd lezárásával több tízezer embernek okoztak bosszúságot és kárt.