A Fidesz nekiugrik a B-tervnek

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Újabb nemzeti konzultáció indítására kér – és biztosan kap is – támogatást kormány a Fidesz és a KDNP szerda este kezdődő, háromnapos lillafüredi frakcióülésén. Szó lesz terrorveszélyről, a Lázár-listáról és a „túl enyhe” bírósági ítéletekről is.


Bár a képviselőknek kiküldött meghívó szerint a frakcióülés csütörtöki, szakmai etapjának napirendjén az alaptörvény terrorveszélyhelyzet bevezetésével összefüggő módosítása áll az első helyen, a VS-nek nyilatkozó fideszes vezetők szerint nincs realitása, hogy a kormány a parlamentben megszerezze az ehhez szükséges kétharmados támogatást. (A tervezet lehetőséget adna a kormánynak, hogy terrorhelyzetre hivatkozva parlamenti felhatalmazás nélkül egyfajta szükségállapotot vezessen be. A javaslatról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.)

A napirendi pont alatt így elsősorban arról tárgyal majd a két képviselőcsoport, hogy milyen – nem kétharmados – törvények elfogadásával vagy módosításával érheti el a kormány legalább részben az alaptörvény-módosításban szereplő, a mindennapok biztonságának erősítéseként kommunikált céljait.

A Magyar Idők információi szerint a Belügyminisztérium szakértői egy olyan törvénytervezeten dolgoznak, amelynek része lenne például az adatvédelmi, adatkezelési szabályok módosítása.


A törvénykezési teendők mellett arról is döntenek majd a képviselők, hogy milyen formában kérje a Fidesz a választók támogatását a terrorveszélyhelyzet bevezetéséhez. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal még szombaton jelentette be, hogy a Fidesz az emberekhez fordul, ha az ellenzék elutasítja az alaptörvény-módosítást.

A miniszter szavaiból több orgánum és politikai elemző azt olvasta ki, hogy a Fidesz előrehozott választásokkal kér majd választói felhatalmazást a módosításhoz, fideszes forrásaink azonban abszurdnak nevezték a felvetést, a tervek szerint egy újabb nemzeti konzultációt indít a kabinet. Arról, hogy a választókat pontosan miről kérdezik majd meg a kérdőívekben, szintén a frakcióülésen döntenek.Az ülés második, elsővel szorosan összefüggő napirendi pontja a kiküldött meghívó szerint Az emberek biztonsága, migráció, terrorizmus címet viseli, míg harmadikként az általa három hete bejelentett államreform programjának részleteiről számol be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A bürokráciacsökkentés címén megszüntetni tervezett hetven állami intézmény sorsáról egyébként épp a frakcióülést megelőző, szerdai ülésén tárgyal a kormány. Lázár János első körben hatezer köztisztviselő elbocsátásáról beszélt, Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese pár nappal később viszont már azt mondta, még ebben a kormányzati ciklusban 150 ezer állami alkalmazott kerülhet át a versenyszférába.

Az ülésen szó lesz még az otthonteremtési támogatással összefüggő további szabályozásról és a földárverések apropóján a birtokpolitikáról, de tárgyalnak a frakciók várhatóan Németh Szilárd vitakezdeményezéséről is, amelyet a hat évig húzódó vörösiszapper és Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes büntetőügyének szerinte enyhe ítéletei miatt javasolt a Fidesz alelnöke.

A mai „bemelegítő” napon, vacsora után a hagyományoknak megfelelően Orbán Viktor tart politikai helyzetértékelést. A miniszterelnök a várakozások szerint a menekültválság újabb fejleményeiről, és ezzel kapcsolatos közelgő brüsszeli tárgyalásairól beszél majd, mondandója végén pedig szokás szerint a képviselők tehetik fel kérdéseiket a kormányfőnek.

A legutóbbi, szeptemberi, velencei kihelyezett frakcióülésen szintén a migránsválság volt a középpontban. Orbán Viktor akkor egyértelmű sikerként értékelte a kormány akkori fellépését és a szerb-magyar határon emelt kerítést. Pár napra rá azonban a drótakadályokkal addig le nem zárt horvát-magyar határszakaszon kezdtek özönleni az országba a menekültek.