A Fidesz nekilátott a súlyos belső ellentétek rendbe szedésének

Fotó: Miniszterelnökség / Burger Barna

-

Soha ennyi helyi alapszervezetet nem oszlatott még fel a párt vezetése. Mindenhol konfliktus volt, a novemberi tisztújításra készül a drasztikus lépésekkel a párt.


Rekordszámú, összesen tizenöt települési alapszervezetet feloszlatott, egyet pedig megszüntetett a Fidesz országos választmányi elnöksége – derült ki a VS.hu birtokába jutott összesítésből.

A testület április maratoni, háromnapos ülésén született döntések egy része már nyilvánosságra került, több szervezet szétkergetése viszont visszhangtalan maradt. Feloszlatták

 • az esztergomi,
 • a XV.kerületi,
 • az ózdi,
 • a hajdúdorogi,
 • az edelényi,
 • a szombathelyi,
 • a paksi,
 • az abonyi,
 • a mátészalkai,
 • a tatárszentgyörgyi,
 • a péceli,
 • a gyöngyöshalászi,
 • a sásdi,
 • a szigetvári
 • és a recski csoportot, a mikófalvait pedig felszámolták.

A feloszlatások mindegyike a szervezeteken belüli feloldhatatlan konfliktusokkal függött össze. A legtöbbjük jó pár éve húzódott, néhány helyen pedig a tavaly őszi önkormányzati választás hozta felszínre az ellentéteket.

Több mint öt év belső csatározásait zárta például rövidre a választmány a 160 tagú esztergomi szervezet feloszlatásával. A csoportban ugyanis a 2010-es önkormányzati választási veresége óta harcoltak Meggyes Tamás korábbi polgármester emberei a képviselő-testület új fideszes tagjaival. A belső viták Völner Pál választókerületi elnök szerint közrejátszottak abban, hogy Esztergomban azok is elfordultak a Fidesztől, akik korábban várták a helyi szervezet megújulását, az oszlatást ezért ő maga kezdeményezte.

Edelényben lassan hat éve, a település korábbi fideszes polgármestere és képviselője, Molnár Oszkár pártból történt kizárása óta nem sikerült rendet tenni, és nagyjából ugyanennyi ideje húzódik a perpatvar a rákospalotai Fideszben is. Utóbbi helyen László Tamás volt polgármester, a kerület jelenlegi parlamenti képviselője és korábbi alpolgármestereinek emberei között feszült olyan feloldhatatlan ellentét, hogy a választmány nem látott más lehetőséget, mint hogy mindenkinek a párttagságát megszüntesse.

Hasonló volt a helyzet Hajdúdorogon is: az évekkel ezelőtt két táborra szakadt Fidesz-csoport egyik felét azzal vádolták a 2014-es önkormányzati választás kampányában, hogy nemhogy nem álltak a kormánypárti jelölt Debreczeni Csaba mögé, de egyenesen akadályozták a győzelmét.

Ózdon, Pakson, Sásdon és Szigetváron az országos választmány indoklása szerint ugyancsak a Fidesz választási esélyeit veszélyeztető belső megosztottság és széthúzás miatt volt szükség az oszlatásra, míg Abonyban a helyi csoport vezetője és tagjai között volt olyan mértékű a szembenállás, hogy a választmány szerint a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjének választási kudarcához vezetett.

A szombathelyi Fidesznél „a helyi szervezetben uralkodó állapotok” már a párt 2018-as választási esélyeit is veszélyeztették” a választókerületet vezető Hende Csaba honvédelmi miniszter választmányi elnökség elé kerülő beszámolója szerint. A testület az oszlatás indokai között „meghatározó szombathelyi pártvezetők kicsapongó életmódját és megbotránkoztató viselkedését” is megemlítette, név nélkül utalva a város fideszes alpolgármestere, Lázáry Viktor állítólagos kokainozására. 2013 szeptemberében került nyilvánosságra egy rejtett kamerás felvétel, melyen egy Lázáryhoz megtévesztésig hasonlító férfi fehér port szív az orrába. Később kiderült, a videó egy balatoni bulijachton készült, melyet Lázáry és csapata bérelt ki csapatépítésre.

A belső feszültségek miatt információink szerint terítéken volt a zuglói és a kiskunfélegyházi csoport feloszlatása is. Az előbbiből végül csak kizárták a kerület jelenlegi parlamenti képviselője, Papcsák Ferenc volt polgármester egyik legfőbb helyi ellenlábasát, Kiskunfélegyházán pedig a helyi szervezet vezetését bízta új emberre a választmány.

A szervezeten belüli konfliktusokat ez utóbbi csoportnál az okozta, hogy a Lezsák Sándor vezette Nemzeti Fórum tavaly októberben megszégyenítő vereséget mért az elvileg szövetséges, de a jelöltállítási konfliktusok miatt a választáson végül külön indult Fidesz jelöltjeire. A fórum által támogatott Csányi József több mint kétszer annyi voksot kapott, mint a várost 2010-től 2014-ig vezető Kapus Krisztián, és egy kivétellel a tíz egyéni körzet mindegyikét is a kis párt jelöltjei vitték el.

Az országos választmány döntései a Fidesz november végi tisztújító kongresszusával függnek össze. A pártbéli ütemterv szerint az építkezést ugyanis alulról kell kezdeni, a szervezeteket szeptember első hetéig kell újjáalakítani, hogy aztán küldötteket delegáljanak és jelölteket javasoljanak a Fidesz vezető tisztségeire. Egy feloszlatott szervezetbe az alapszabály szerint egyébként bárki ismét jelentkezhet, a csoport újjáalakítással megbízott vezetője azonban maga dönt róla, hogy kit vesz fel.