A Fidesz már keresi a témát, amivel Európa újra Orbánra figyel majd

Fotó: MTI / Beliczay László

-

Miután a magyar miniszterelnöknek menekültellenes véleményével sikerült betörnie a nemzetközi porondra, a Habony Árpád vezette kommunikációs stáb azon dolgozik, hogyan lehetne fenntartani az Orbán Viktor iránti nemzetközi érdeklődést hosszabb távon. Információink szerint a Fidesz agytrösztjei úgy vélik, ha a menekültügyben érdekes Orbán véleménye, más témákban is hangsúlyosabb lehet a szava.


Az elmúlt hetekben két cikk is megjelent Orbán Viktorról a világ egyik legrangosabb hetilapjában, a brit Economistban. Az egyik írás a magyar kormányfő személyén keresztül mutatta be, hogy a kelet-európaiak miért elutasítóak a bevándorlókkal szemben. A másik cikk szerint Orbán a menekültügyben szítja ugyan az indulatokat, de számos kérdésben igaza van.

De nemcsak az Economist figyelt fel a magyar miniszterelnök markáns menekültellenes véleményére. A BBC portrét közölt róla, a brit Times, a német Die Welt, a francia Le Figaro, az osztrák Die Presse egyszerre készített vele interjút. Szeptemberben a legtöbb európai kormányfő elmondta a véleményét a magyar kerítésről, illetve reagált a magyar miniszerelnök kijelentéseire.


Karikatúra az Economistban Angela Merkelről és Orbán Viktorról.


Török Gábor a Magyar Narancsnak ezt úgy fogalmazta meg: “Orbán az elmúlt hetekben kiemelkedett a magyar politikai realitásból, és elsőként a rendszerváltás utáni politikusok közül, világpolitikailag is értelmezhető szereplővé vált”. A politológus szerint a kormányfő ezzel újrarajzolhatja a korábban róla kialakult nemzetközi képet. Eszerint a Fidesz elnökét egy diktatórikus hajlamú, populista politikusnak gondolták, aki csak átmeneti szereplő lesz.


a fideszben is látják

A megnövekedett nemzetközi érdeklődéssel tisztában vannak a Fideszben is. A kormánypárt kommunikációs stábjában úgy vélik, Orbán Viktornak sikerült kilépnie a nemzetközi porondra azzal, hogy a menekültügyben tett javaslatait több külföldi politikus is elfogadta. A bajor miniszterelnök, Horst Seehofer a támogatásáról biztosította, Németország pedig szigorúbb menekültügyi eljárást vezet be.

A Fideszben is tudják, hogy az európai politikusok többsége elutasítja Orbán javaslatait, az Európai Unióban a magyar miniszterelnököt „kevésbé szeretett, nem elfogadott” politikai vezetőnek tartják. Ennek ellenére úgy vélik, hogy Orbán a menekültügyben fontos szereplő lett, „olyan szereplő, akinek a véleményére érdemes figyelni”, még akkor is, ha az megosztó.nemzetközileg aktív orbán

A kormányfő kommunikációs stábja információink szerint most azon dolgozik, hogy kitalálják, ezt a nemzetközi érdeklődést hogyan tartsák fenn. A Habony Árpád vezette csapatnak kész forgatókönyve még nincs. Egyelőre azon gondolkodnak, hogy Orbán a nemzetközi színtéren más ügyekben is úgy tudjon megszólalni, hogy a szava hangsúlyosabb legyen, mintha egy „csak” egy tízmilliós ország miniszterelnökeként szólalna meg.

„Ha a menekültügyben érdekeset mondott, akkor figyelni fognak arra is, ha más ügyekben is véleményt mond”- vázolta a logikát a kommunikációs stáb egyik tagja. Szerinte a jelenlegi hangulat lehetőséget teremthet arra, hogy Orbán az Európai Unió jövőjéről szóló vitákba is jobban bele tudjon szólni.


A nemzetközi színtéren aktívabb miniszterelnökre kell felkészülni

- fogalmazott a lapunknak a politikus.


nem sétagalopp

A fideszes vezető politikusok szerint ennek a stratégiának kedvez, hogy számos európai országban erősödnek a radikális erők, ami miatt bukhatnak a jelenlegi kormányok. A következő spanyol választások egyik esélyese a görög Szirizához hasonló, radikális baloldali Podemos. Ausztriában a legnépszerűbb pártok közé verekedte be magát a radikális jobboldali, bevándorlásellenes FPÖ. Kelet-Németországban pedig olyan pártok bukkannak fel, mint az iszlámellenes Pediga, vagy az idegenellenes AfD.

Ezek megerősödése azért hajthatja Orbán malmára a vizet, mert miközben a régi politikusok kihullanak a hatalomból, a magyar kormányfő továbbra is talpon marad, vélik a stábjában. Orbán régóta hatalmon van, stabil a támogatottsága, a legújabb közvélemény-kutatások szerint a Fidesz támogatottsága nőtt az elmúlt hónapokban. Valószínűleg erre a jelenségre utalt Orbán is, amikor a héten a Wall Street Journalnak arról beszélt: “Nem nehéz elképzelni, hogy egy-két éven belül a régi politikai elitet leváltják a radikálisok”.


Nem lesz sétagalopp

- mondta a kommunikációs stáb tagja arra utalva, tisztában vannak a terv nehézségével. A koncepció szerint Orbán továbbra is kormányfőként szeretné elérni az európai figyelmet, nem pedig valamilyen nemzetközi, uniós pozícióból.


régi ambíciók

Nem először fordul elő, hogy Orbán megpróbál megjelenni az európai nagypolitikában. A Fideszben ilyen kísérletnek tartották, amikor tavaly a konzervatív politikusok közül elsőként tette szóvá, nem támogatja, hogy Jean-Claude Juncker legyen az Európai Bizottság új elnöke. Ezt többen úgy értelmezték, Orbán már külföldi ellenfeleket keres magának.

A kormánypárti elemzők az idei tusnádfürdői beszédéből is azt olvasták ki, hogy Orbánnak európai ambíciói vannak. A miniszterelnök a beszédében az európai baloldalt okolta a menekültválságért.