A Fidesz-KDNP szerint csúsztat és téved az EP állásfoglalása

Fotó: MTI/MTVA / Patrick Seeger

-

Reagáltak a hazai pártok az Európai Parlament szerdán megszavazott állásfoglalására, amely elítélte a magyar kormányt a halálbüntetés felvetése és a bevándorlók ügyében kezdett konzultáció és plakátkampány miatt. A Fidesz-KDNP EP- képviselőcsoportja szerint csúsztatásokkal és ténybeli tévedésekkel teli határozatot fogadott el az EP.


Elfogadta szerdán az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülése a magyarországi helyzettel, elsősorban a miniszterelnök halálbüntetéssel kapcsolatban tett kijelentéseivel és a bevándorlásellenes nemzeti konzultációval foglalkozó határozatát. Bár a baloldali és liberális frakcióknak nincs többségük, de mivel sok képviselő nem szavazott vagy tartózkodott, így az ő javaslatuk ment át a plenárison. Az elfogadott határozat leszögezi, hogy amennyiben egy tagország bevezetné a halálbüntetést, azzal megsértené az EU alapszerződését.

Az állásfoglalás másik fele a bevándorlásellenes konzultációt ítéli el, mondván, annak „tartalma és nyelvezete felettébb félrevezető, elfogult és kiegyensúlyozatlan”, illetve „közvetlen összefüggést teremt a migrációs jelenségek és a biztonsági kockázatok között”.


A magyar néppárti EP-képviselők közleményben reagáltak a szerda kora délután elfogadott állásfoglalásra, szerintük az Európai Parlament „baloldali és liberális többsége szándékosan riogat, és a hazugságtól sem riad vissza annak érdekében, hogy saját pártpolitikai akaratát érvényesítse”. Ezt csupán hisztériakeltésnek tartják, ami viszont sehova sem vezet, és végképp nem ad választ az Európába érkező illegális bevándorlók egyre növekvő száma által okozott kihívásokra. Egyúttal életszerűtlennek nevezik a baloldali és liberális frakciók által képviselt „bevándorlásbarát” politikát.


A baloldal a kormány elszigetelődéséről beszél

Szanyi Tibor és Ujhelyi István, az MSZP két EP-képviselője az elfogadott határozatban azonban már az Orbán-kormány teljes európai elszigetelődésének beteljesülését látják, szerintük az EP méltó, elvszerű, egyben határozott választ adott Orbán Viktor provokációjára. Megjegyzik, hogy nem arról van szó, hogy az EP „kipécézett" magának egy tagállamot, a határozat fontos eleme ugyanis, hogy az EP felszólítja a tagállamokat tömörítő Tanácsot: az eddiginél hatékonyabban foglalkozzon a demokratikus és európai jogok érvényesülésével az egyes tagállamokban, minden megkülönböztetés nélkül.


Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért (PM) EP-képviselője – aki az EP zöldpárti frakciójában politizál – az MTI-nek nyilatkozva nagyon erőteljes dokumentumnak nevezte az elfogadott állásfoglalást, amely azt mutatja, hogy Európában egyre szélesebb az értetlenség a magyar kormány tevékenységét illetően.


Molnár Csaba és Niedermüller Péter, a DK két EP-képviselője közös közleményükben meggyőző fölényről beszélnek, kiemelik, hogy a néppárti képviselők egy részének támogatásával fogadta el az EP a határozatot. A DK-sok felhívták a figyelmet arra, hogy az EP olyan vizsgálati eljárás megindítását kérte az Európai Bizottságtól, amelynek eredményeképpen sor kerülhet az uniós szerződés 7. cikkelyének alkalmazására, amely akár a magyar kormány szavazati jogának a felfüggesztését is jelentheti. Kiemelik azt is, hogy a néppárti frakció javaslata is bírálja a nemzeti konzultációt.


A Jobbik szerint nem volt szükség ilyen állásfoglalásra

Ehhez képest Balczó Zoltán, a Jobbik EP-képviselője úgy értékelte a szavazás kimenetelét, hogy „az Európai Unió nem tartja tiszteletben a saját értékeit, a véleménynyilvánítás szabadságát”. Szerinte ugyanis a miniszterelnök által felvetett kérdésekkel, az ahhoz kapcsolódó társadalmi konzultáció módjával lehet nem egyetérteni, de az semmiképpen nem jelenti uniós értékek olyan megsértését, ami indokolta volna az ügy napirendre vételét. Ezért – tette hozzá Balczó – a Jobbik képviselői elutasították a javaslatot.