A Fidesz fellépne a kötelező menekültkvóta ellen

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

A kormánypárt szerint a kötelező kvótarendszer sérti a szuverenitást, ezért például az Európai Bírósághoz fordulnának. Szijjártó Péter szerint már az erről folytatott vita is káros volt.


A Fidesz-frakció hétfői ülésén felkérte a kormányt, hogy minden lehetséges eszközzel lépjen fel a kötelező menekültkvótákról született EU-s döntés végrehajtása ellen – jelentette be napirend előtti felszólalásában Kósa Lajos frakcióvezető, aki példaként az európai kezdeményezést – ez nagyon leegyszerűsítve egy európai szintű aláírásgyűjtés – említette, illetve azt a lehetőséget, hogy az Európai Bíróságtól kérjenek jogorvoslatot.

Az Európai Unió Tanácsa – ez esetben a bel- és igazságügyi miniszterek – szeptember 22-én, többségi szavazással fogadta el, hogy két év alatt 120 ezer (plusz a korábbi döntés értelmében 40 ezer) menedékkérőt kell a kvótarendszer szerint áttelepíteni. Csehország, Magyarország, Románia, Szlovákia a javaslat ellen szavazott. Robert Fico szlovák miniszterelnök már bejelentette, hogy nem fogadja el a döntés, és az Európai Bírósághoz fordul.

Kósa Lajos szerint a kvótarendszer „a semminek a semmije, nem megoldás, álmegoldás”, hiszen két év alatt akarnak áttelepíteni 120 ezer embert, miközben csak Magyarországra eddig idén már 300 ezernél több illegális bevándorló érkezett, illetve 176 ezer menedékkérelmet adtak be. A frakcióvezető szerint a kvótarendszerrel az a legnagyobb baj, hogy a Tanács elvont egy jogkört Magyarországról, mert az állam nem dönthet maga, hogy kit és milyen feltételek mellett enged be a területére.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter reakciójában azt mondta: már a kvótarendszerről folytatott vita is káros volt, mert időt vett el a valós megoldás keresése elől. Azt a látszatot keltette, hogy cselekednek, miközben a migránsok és az embercsempészek is meghívóként értelmezték. Amíg az EU nem állapodik meg arról, hogyan szerzi vissza az ellenőrzést a határai felett, addig értelmetlen mindenféle párbeszéd a kvótákról – mondta a miniszter.