A Fidesz feljelenti Mesterházyt a Simon-ügy miatt

Fotó: Vs.hu/Kozma Zsuzsi / Vs.hu/Kozma Zsuzsi

-

A kormánypárt kifogásolja, hogy az MSZP elnöke törvényi kötelezettsége ellenére nem jelent meg a nemzetbiztonsági bizottság ülésén. A feljelentést követő szabálysértési eljárásban 300 ezer forintra is büntethetik Mesterházyt.


A testület múlt kedden döntött úgy a fideszes és jobbikos tagok szavazatával, hogy ténymegállapító vizsgálatot indít és kezdeményezi Mesterházy Attila meghallgatását. Egy tavalyi törvénymódosítás értelmében az ilyen vizsgálatra a beidézett politikusoknak kötelező megjelenniük és nyilatkozniuk. Ennek ellenére az MSZP elnöke nem jött el a csütörtöki ülésre, csak egy levelet küldött, amelyet Molnár Zsolt szocialista bizottsági elnök fel is olvasott. Ebben Mesterházy azt írja: szerinte a nemzetbiztonsági bizottság átlépett egy határt, amikor sajtóhírekre hivatkozva folyamatban lévő ügy kapcsán használja fel a hatalmát. Leszögezte azt is: nem vett részt Simon Gábor C típusú ellenőrzésében, annak adatait nem ismeri, valamint sem ő, sem az MSZP-frakció más tagja nem rendelkezik más ország állampolgárságával, vagy útlevelével. A Fidesz szerint azonban Mesterházy a levéllel „nem mentette ki magát érdemben a meghallgatás alól”, sőt megsértette a nemzetbiztonsági törvényt, így szabálysértési eljárást kezdeményeznek ellene. Ennek kapcsán Kocsis Máté fideszes bizottsági tag arról beszélt: „elmúlt az a világ, amikor a politikusokra más szabályok vonatkoznak, mint az átlagpolgárokra”. A Fidesz pedig ezt a „bennfenteskedő, urambátyám világot” nem tudja támogatni. Éppen ezért a kormánypárti politikusok – Mirkóczki Ádám jobbikos bizottsági tag támogatásával –elfogadták azt az indítványt, amely szabálysértési eljárást indít Mesterházy Attila ellen. Ezt Kocsis Máté az ülés után úgy pontosította: a bizottság fideszes tagjai feljelentést tesznek az MSZP elnöke ellen.


Mesterházy Attilát a Simon-ügy kirobbanása óta már a mentelmi bizottság is több alkalommal megpróbálta meghallgatni, hogy tisztázza azt a nyilatkozatát, miszerint a Simon Gábor eltitkolt bécsi számláján lévő pénz a volt szocialista elnökhelyettes politikai pályafutása előttről származik. A szocialista pártelnök azonban eddig minden esetben kimentette magát a megjelenés alól, ezért is kezdeményezték a fideszes képviselők a ténymegállapító vizsgálatot. Az ügyben indítható szabálysértési eljárásban egyébként 300 ezer forintnyi bírság vagy elzárás is kiszabható. A Simon-ügyben egyébként nem ez az első feljelentés. Az MSZP már több esetben is élt ezzel az eszközzel, elsősorban a Magyar Nemzet informcáiószerzései kapcsán. Ezekről itt és itt olvashat.