A Fidesz és a bizonytalanok tábora nőtt

Fotó: iStockphoto / master-garry

-

Minden párt népszerűségére rávert a bizonytalanok tábora: a pártot nem választók aránya nyárra 13 százalékkal emelkedett.


A Fidesz enyhe erősödését és az Együttön kívül az összes ellenzéki párt gyengülését mutatja a Republikon Intézet júniusi, reprezentatív közvélemény-kutatása. A legjobban a bizonytalanok tábora növekedett: az előző havi 35 százalékról 48-ra duzzadt.

A kormánypártok támogatottsága 46 százalék, ez az előző hónaphoz képest 3 százalékos növekedés. Az ellenzék legnagyobb ereje a pártválasztók körében továbbra is az MSZP 18 százalékkal, amelyet 17 százalékkal a Jobbik követ. Ez a sorrend a múlt hónaphoz képest nem módosult.

Szavazótáborából 1-1 százalékot vesztett a DK (7%), és az LMP (4%), utóbbi támogatottságával azonos szintre erősödött viszont az Együtt párt. A Liberálisok és a PM támogatói bázisa változatlanul 1 százalék.A teljes népességen belül mindegyik politikai párt támogatottsága alacsonyabb, mint májusban. Az elemzők szerint a szavazók elbizonytalanodásához az is hozzátartozik, hogy nyáron jellemzően kevésbé aktívak és fogékonyak az emberek a politikára.