A Fidesz és a 444 szerkesztősége is feljelentést tesz

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A lap szerint újságíróját fenyegették egy újbudai fórumon. A Fidesz szerint a tudósító megzavarta a rendezvényt.


Lerángatták a lépcsőn, és elvették a telefonját a Fidesz konzultációs fórumán a 444 újságírójának – írja a lap. Halász Júlia videóriportot akart készíteni a Fidesz konzultácós országjárásának budapesti állomásáról. Az eseménysorozatot a múlt héten jelentették be, 120-130 helyen tartanak nyilvános fórumokat országszerte a nemzeti konzultáción feltett kérdéseiről. Csütörtökön Simicskó István honvédelmi és Varga Mihály gazdasági miniszter tartott fórumot a XI. kerületi Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban.

"Leültem az előadóteremben és vágóképeket készítettem, majd három fiatal férfi felszólított, hogy menjek el, mert regisztráció nélkül nem lehet forgatni. Kérésem ellenére nem mondták el, hogy kik ők, Ludányi Attila önkormányzati képviselő lépett oda, megígérte, hogy bemutatnak a szervezőnek Szabó Lászlónak" – mondta Halász Júlia. Szabó László az újbudai Fidesz tagja, az önkormányzat kabinetvezető-helyettese.

„Szabó elmondta, hogy nem forgathatok, de meghallgathatom a fórumot, ezért visszamentem a terembe és a második sorban leültem, felvételt a kamerámmal nem készítettem. Mivel a közönségből többen is fotóztak a mobiljukkal, ezért én is készítettem 3-4 fotót a telefonommal." Varga Mihály beszéde után, a hallgatói kérdések közben Halászt telefonon keresték, ezért kiment a folyosóra.

Az újságíró szerint Szabó követte a folyosóra, és mikor befejezte a hívást, közölte, hogy nem mehet vissza a fórumra. Halász szerint a politikus kicsavarta a telefont a kezéből és felszólított, hogy hagyjam el az épületet. “Azzal gyanúsított, hogy videofelvételeket készítettem a kamerámmal, ami nem volt igaz, ezért azonnal kértem, hogy rendőrség előtt tisztázzuk a helyzetet. Miután nem adta vissza a telefonomat és elkezdett lökdösni, hangosan segítségért kiáltottam" – írja Júlia. Senki sem segített neki, a folyosón állók közül is többen rátámadtak.

Az újságíró azt mondja, Szabó lerángatta az emeletről és az épület előtt folytatta a fenyegetőzést. Több kollégája körbeállta és azt mondták, hogy csak akkor kaphatja vissza a telefont, ha megmutatja nekik a kamerát. "Mikor elmondtam Szabó Lászlónak, hogy úton van a rendőrség, a fotóimat kitörölte a telefonomból, és visszament a rendezvényre" – mondta Halász.

„A rendőrség munkatársai az épület előtt, a főbejáratnál kikérdeztek engem és állítólag az épületben a szervezőkkel is sikerült beszélniük. Azt állították, hogy nem tudták azonosítani a támadómat és mivel a szervezők nem látnak szívesen, ezért nem jönnek velem vissza az épületbe, hogy esetleg együtt keressük meg." Halász feljelentést tett a XI. kerületi rendőrkapitányságon, az idézetek a feljelentésből származnak – írja a lap.

A Fidesz XI. kerületi szervezete közleményben reagált a lap cikkére. „A Fidesz újbudai szervezete visszautasítja a 444 munkatársának vádaskodását, amellyel bántalmazásnak próbálja beállítani, hogy kivezették egy, a sajtó számára zártkörű, csütörtöki kerületi rendezvényről. A valóságban az újságíró zavarta meg az eseményt, ami miatt hangos szóváltásba keveredett a hallgatósággal is” – írja a Fidesz.

A párt felháborítónak tartja, hogy a 444 “tudósítás címén azért küld embereket különböző eseményekre, hogy ott provokálják a résztvevőket és megzavarják a rendezvényt”. Azt írják, hogy a szervezők annak ellenére beengedték az újságírót a sajtó számára zártkörű fórumra, hogy arra a lap nem kapott meghívást. A kezdést megelőzően a rendezők felhívták az újságíró figyelmét arra, hogy nem készíthet felvételeket az eseményen. Ebbe a 444 munkatársa beleegyezett.

A közlemény szerint a tudósító az első sorok között sétálva próbált képi- és hangfelvételeket készíteni, zavarva a fórum hallgatóságát. A résztvevők közül többekkel hangos szóváltásba keveredett, miután a vendégek jelezték, hogy nem látják a kivetítőt és nem hallják az előadókat miatta. Amikor a 444 munkatársa önszántából elhagyta a termet, a szervezők már nem engedték vissza, távozásra szólították fel, majd kikísérték az épületből.

Az újbudai Fidesz visszautasítja, hogy a rendezők határozott fellépését erőszakosnak próbálja beállítani a 444, amely az ügyről beszámoló cikkben úgy fogalmaz, hogy kollégájukat a „karjánál fogva lerángatták”, „lökdösték”, „rátámadtak”, „megfélemlítették”. Mindezekből semmi nem igaz, amit a helyszínen jelenlévők is tanúsítanak, illetve a gimnázium biztonsági kameráinak felvételei is egyértelműen igazolnak majd. Az újbudai Fidesz rágalmazás miatt feljelentést tesz.