A Fidesz elhatárolódik az offshore botrányba keveredett politikustól

Fotó: MTI / Soós Lajos

-

A Fidesznek jó ideje nincs kapcsolata Horváth Zsolttal, a kormányban nincs helyük offshore lovagoknak. Ezt közölte a kormánypárt arra reagálva, hogy egyik politikusáról kiderült, eltitkolt offshore cégei vannak, amelyet a vagyonnyilatkozatában sem tüntetett fel.


Elhatárolódott a Fidesz Horváth Zsolttól, miután a kormánypárti politikusról kiderült, hogy offshore cégei vannak. Ez a kormánypárt sajtóosztályának pár soros válaszából derült ki, amelyet lapunk kérdésére írtak.

"A baloldal kormányzásával ellentétben ma sem a kormányban, sem a kormánypárti frakcióban nincs helye offshore lovagoknak” - írták. Hozzátették: “Horváth Zsolt ugyan tagja maradt a pártnak, de a Fidesz már jó ideje nem áll vele kapcsolatban. Semmilyen tisztséget és szerepet nem tölt be a pártban, nem képviselő, nem kormánytag”.


Így mint minden más állampolgár, egyedül ő maga felel tetteiért, a Fidesznek semmi köze magánügyeihez

- fogalmaztak. A Fidesz szerint a kormánypártnak nem volt és most sincs tudomása olyan offshore cégről, ami Horváth Zsolthoz kötődne.

A téma szóba került hétfőn az Országgyűlésben is, egy jobbikos politikus kérdésére Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt válaszolta: az MSZP kormányzása idején volt gyakorlat, hogy közpénzeket vittek ki offshore cégeken keresztül az országból. Dömötör példaként az MSZP egykori elnökhelyettesének, Simon Gábornak az ügyét említette. Ez a helyzet szerinte a Fidesz 2010-es választási győzelmével változott.

Mobiltelefonján hétfőn kerestük Horváthot, a politikust egyelőre nem sikerült elérnünk.Óriási kiszivárgás

Horváth Zsolt az egyetlen olyan magyar politikai szereplő, aki szerepel abban a hatalmas, eddig titkos nemzetközi dokumentumcsomagban, amely offshore cégek adatait tartalmazza.

A német Süddeutsche Zeitung című müncheni újság szerezte meg az iratokat, amelyeket az International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) nevű újságíró-szervezet koordinálásával dolgozott fel 76 ország több mint 370 újságírója. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában. Az erről szóló cikkeket vasárnap este egyszerre publikálták. Az iratokból kiderül az is, hogyan mozgattak dollár százmilliókat Vlagyimir Putyin emberei, de bizonyíték van a kínai elnökhöz kötődő offshore vállalatokra is.

A kiszivárgott dokumentumok egy Mossack Fonseca nevű panamai ügyvédi iroda belső iratanyagából származnak. A cég számos országban rendelkezik fiókirodákkal, és a világ legnagyobb offshore-szolgáltató cégei közé tartozik.

A korábban fogorvosként dolgozó, kecskeméti Horváth Zsolt 1998-tól fideszes országgyűlési képviselő volt. Az első Orbán-kormány alatt rövid ideig államtitkár volt az Egészségügyi Minisztériumban, 2012-ben pedig az egészségügy átalakításáért felelős kormánybiztos.

A Direkt36 szerint Horváth Zsolt neve két offshore cégben jelenik meg. Az egyikbe igazgatóként még aktív politikus korában, 2013-ban szállt be (Excelle Media International). A másikba politikusi pályája végén, 2014 szeptemberében lett résztulajdonos (Mayer & Collins Trading Company). A cégeknek köze lehet egy játékfejlesztéssel foglalkozó vállalkozásához, ami a 2007-ben Magyarországon feltalált Okostojás (Smart Egg) nevű játék nemzetközi befuttatására jött létre. A játék lényege: egy tojásformájú tárgyon belül labirintusszerű járatok vannak, és ebből kell megtalálni a kiutat egy pálca segítségével.

Horváth Zsolt vagyonnyilatkozatában nem szerepelt a céges szerepvállalása. A Mayer & Collins Trading Companyba 50 ezer dollárral (kb. 14,2 millió forinttal) szállt be. A Direkt36 szerint 14 éves politikai pályafutását nulla forint megtakarítással és mintegy 14 millió forintnyi tartozással fejezte be.


Horváth Zsolt zakó nélkül, világoskék ingben.


Kellemetlen a Fidesznek

Horváth felbukkanása a kiszivárgott iratokban kínos a Fidesznek, a párt korábban élesen kritizálta azokat a közéleti szereplőket, akiknek offshore céges kötődéseik voltak. A 2010-es választás előtti offshore lovagoknak nevezték az ilyeneket, és maga Orbán Viktor is beszélt akkor arról, hogy a választókat érdeklik ezek a kérdések, mert "mindenki érzi, hogy valami nincs rendben" az offshore cégek használatával. Orbán ígéretet tett arra is, hogy az ő kormányzása alatt vége lesz az “offshore lovagok világának".

Az offshore cégek olyan társaságok, amelyeket általában két célból szoktak használni. Egyrészt ezeknek a cégeknek a segítségével el lehet érni, hogy a tulajdonosaik kevesebb adót fizessenek máshol végzett üzleti tevékenységük után. Másrészt rendkívül nehéz hozzáférni ezeknek a cégeknek a tulajdonosi adataihoz, így alkalmasak titkos üzletelésre vagy megkérdőjelezhető módon szerzett vagyonok elbujtatására. Bár önmagában az offshore cégek tulajdonlása és használata törvényes, e két tulajdonságuk miatt komoly nemzetközi összefogással próbálják visszaszorítani őket.