A Fidesz az LMP-Jobbik kettőstől kaphat támogatást a kétharmadhoz

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

A Jobbik és az LMP csak akkor járul hozzá a földforgalmi törvény módosításához, amely lehetőséget biztosítana a haszonbérleti díjak felülvizsgálatára, ha azzal együtt megkezdődik a nagybirtokrendszer lebontása. Az alku ott tart, hogy a két ellenzéki párt feltételeket szab, és hazugnak nevezi a Fideszt.


Magyar Zoltán (Jobbik) és Sallai R. Benedek (LMP) országgyűlési képviselők közös sajtótájékoztatón számoltak be arról: zajlanak a tárgyalások a kormányoldal és a két ellenzéki párt között a Győrffy Balázs fideszes képviselő, agrárkamarai elnök által benyújtott, kétharmados támogatást igénylő változtatásról. Az alkudozás miatt az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön nem tárgyalta, hanem péntekre halasztotta a vitatott előterjesztés megtárgyalását.

Magyar Zoltán kijelentette: pártja akkor tudja támogatni az előterjesztést, ha a Fidesz elfogadja azt a módosító javaslatot, amelyet még korábban Ángyán József egykori fideszes képviselő terjesztett be a 2013-ban elfogadott földforgalmi törvényhez. Ez birtokmaximumot írna elő és bevezetné a családi összeszámíthatóságot - tette hozzá, megjegyezve: tudomása van arról, hogy fideszes képviselők és családtagjaik az elmúlt egy évben elvégezték az aranykalászos gazda tanfolyamot és "ugrásra észen várják, hogy megvehessék az állami földeket". Magyar szerint az eladásra szánt mintegy 380 ezer hektárnyi állami földből legalább 70 ezret szerezhetnek meg uniós állampolgárok törvényesen. Ezzel kapcsolatban szerinte a Fidesz ismét hazudott.

Az LMP-s Sallai R. Benedek a Jobbik egy korábbi, pártja által is támogatott üzemszabályozási törvényjavaslatára hívta fel a figyelmet, amely foglalkoztatási előírásokat tartalmazna. Szerinte csak a kis- és közepes családi gazdaságok kultúrájának megteremtése, a föld foglalkoztató hatásának bővítése után érdemes hozzányúlni a haszonbérleti szerződésekhez. Elismerte, hogy a korábban jelentős foglalkoztatónak számító állami gazdaságok privatizációja után nevetségesen alacsony haszonbérleti díjakat állapítottak meg, ahhoz azonban nem kívánnak asszisztálni hogy "Simicskát kiszedjék, és betegyék helyette Mészáros Lőrincet" - jelentette ki. A politikus egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítására is javaslatot tett annak feltárására, "kik, hogyan lopták szét az állami gazdaságokat". Sallai szerint a kormány nemcsak abban hazudik, hogy a föld magyar állampolgárokhoz kerül, de abban is, hogy kis- és közepes gazdálkodók kapnák azt meg. Szerinte egyedüli biztosítékot az jelentene, ha a területek állami tulajdonban maradnának.