A FIDE-elnök kész hazugságvizsgálatnak alávetni magát

Fotó: AFP / VASILY MAXIMOV

-

A Nemzetközi Sakkszövetség elnöke, Kirszan Iljumzsinovnak az amerikai nyomozó hatóságokkal kell elszámolnia szíriai ügyei miatt. Nem fél a hazugságvilzsgálótól sem.


A FIDE elnöke erről újságíróknak beszélt csütörtökön Moszkvában, hangsúlyozva, hogy szeretné magát tisztázni az amerikai vádak alól. Nyilatkozatának előzménye, hogy az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma tavaly novemberben feketelistára tette őt, a Washington által bírált szíriai kapcsolatai, ottani bankokkal folytatott tranzakciói, illetve a szíriai kormány támogatása miatt. A szíriai polgárborúban az Egyesült Államok a kormánnyal szemben álló szír felkelőket támogatja.


A szankció nyomán a kalmük milliárdos nem köthetett szerződést a FIDE részéről, így az idei sakkvilágbajnoki döntőről szóló megállapodást is Georgiosz Makropulosz FIDE-alelnök írta alá helyette. Iljumzsinov még a szerződéskötés előtt a FIDE 2015. december 6-i rendkívüli elnökségi ülésén bejelentette, hogy nem látja el teljes körűen feladatkörét, amíg a tiltó listán szerepel.

A vb-címről határozó mérkőzést, amelyet a címvédő norvég Magnus Carlsen és kihívója, a jövő héten kezdődő világbajnok-jelölti verseny győztese vív, novemberben rendezik New Yorkban.