A fiatalokat nem érdekelte a Kormányváltók bulija

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

Lendvai Ildikó jól érezte magát, de a fiatalok más programot találtak a Kormányváltók vasárnapi nagygyűlése helyett. Persze 40 ezren így is elmentek. A hallgatóság majdnem olyan fegyelmezett volt, mintha a Békemenetre érkeztek volna, ám Gyurcsány Ferenc beszéde után sokan hazaindultak. Lehet, hogy csak el akarták csípni Banda Ádám hegedűkoncertjének elejét, ami a Vigadóban kezdődött délután 5 órakor?


Az ellenzéki összefogás, kormányváltó erők nagygyűlésének kezdete előtt egy órával - a hivatalosan meghirdetett kezdés előtt fél órával- még elég kevesen voltak, nagyjából az Operaház előtti területet töltötték meg. Sok párt-, magyar és uniós zászló volt a kezekben, és nemzeti színekre festett lufikból sem volt hiány. Az érdeklődők az Oktogon felől folyamatosan érkeztek, köztük a kormányváltó erők pártjainak jelenlegi és egykori prominensei és Czeizel Endre. A buli előtt az LMP standjának volt a legnagyobb sikere, ahol zöld almát kaptak az érdeklődők.


- -

A nagygyűlés kezdetekor az Andrássy út 40-ig elég sűrűn, majd onnan a Jókai térig jóval szellősebben álltak az ellenzéki népek. Gyurcsány Ferenc kezdte a szónoklatok sorát, ami sokakra akkora hatást gyakorolt, hogy egyből haza is indultak - vagy a már említett Banda Ádám-koncertre. A tömeg többször is azt skandálta, hogy „Orbán, takarodj!”. Az azonban majdnem biztos, hogy a miniszterelnök nem volt ott a vasárnapi tüntetésen. Az egyik tüntető  arra buzdított, hogy szavazzunk Mátyás királyra. Nem tudom, átjött-e az üzenete.


- -

A szónoklatok végén igyekeztünk azon melegében összegyűjteni az első reakciókat. Magyar Bálint egykori SZDSZ-elnök, volt oktatási miniszter ugyan drukkol azért, hogy kormányváltás legyen, de a beszédekről nem kívánt véleményt mondani. Annyit azonban elmondott, hogy lelkes olvasója a VS.hu-nak.

Az „uccaembere”  nem nagyon akart beszélni. Egy középkorú férfi szerint ugyanakkor a gyűlés meggyőző erőt sugárzott, a szónokok jó beszédeket mondtak, akik hallották és akikhez eljut ez az üzenet, el fognak menni szavazni a kormányváltókra a jelenlegi hatalom ellen. Azt sajnos nem tudta megmondani, hogy meglesz-e a kormányváltáshoz szükséges többség jövő vasárnap. Két idős hölgy elsősorban arról beszélt, hogy ők a szocializmusban nőttek fel, mostani jelenlétükkel pedig egyértelműen letették voksukat. Ezután elindultak kipróbálni a 4-es metrót, bár nem igazán tudták, hogy hol keressék. Olvasóink viszont itt találnak riportot az új metróról. Igyekeztem fiatalokat is megszólítani, ám nem jártam sikerrel. Egy részük feltehetően már a Vigadóban várta, hogy elkezdődjék a  hegedűkoncert, míg mások magukba zárták véleményüket. Végül Lendvai Ildikó, volt MSZP-elnökbe botlottam, aki jól érezte magát, de szerinte a lényeg, hogy most a rendezvényen résztvevő több tízezer ember újra erőt kapott és bizalmat. A politikai piacon ugyanis ma a legnagyobb hiánycikk: a bizalom és a remény, ha ezek újraerősödnek, akkor sokan mennek e szavazni, ha pedig sokan voksolnak, akkor lesz kormányváltás. A nagygyűlésről készített összefoglalót itt olvashatják.