A fiatal lányok körében már az öngyilkosság a vezető halálok

Forrás: Getty Images/iStockphoto

-

A WHO jelentése szerint világszerte több helyen az öngyilkosság a leggyakoribb oka a fiatal (15-19 éves) lányok halálának. Arányaiban Ázsiában a legdurvább a helyzet, de Európában is ez a vezető halálozási ok körükben.


100 ezer lakosra 11 öngyilkosság jut a 15-19 éves lányok körében világszerte, átlagban - derült ki a WHO jelentéséből, amit a Telegraph foglalt össze. Ez azt jelenti, hogy ebben a korosztályban már ez a vezető halálok, átvette az első helyet a szülés közbeni halálozástól.


Az adatok régiók szerint meglehetősen változatosak:
  • Délkelet-Ázsiában kerekítve 28
  • Közel-Keleten 8,
  • Afrikában 7,
  • Európában valamivel 6 fölött van ez a szám.
  • Amerikában majdnem öt,
  • Ausztráliában kevesebb mint 4 öngyilkosság van 100 ezer főre vetítve ebben a csoportban.
A régiós eltérések azt jelentik, hogy míg például Európában a 15-19 éves lányok közül legtöbben öngyilkosság miatt halnak meg, Délkelet-Ázsiában pedig háromszor gyakoribb halálok, mint bármi más, addig Afrikában, ahol az első ötben sincs, ott ugyanis sokan halnak bele a szülésbe vagy AIDS-ben. Összehasonlításképp: a fiatal fiúk világátlagban legnagyobb arányban autóbalesetben halnak meg.


A Telegraph újságírója az okokat kutatta.

A Time magazin által a 100 legbefolyásosabb embernek választott indiai Viktor Patel pszichiáterprofesszor szerint az ok a nemek közti diszkrimináció lehet. „A délkelet-ázsiai lányok élete meglehetősen különbözik a fiúkétól”. (Hozzá kell tenni, a fiúknál sem rózsás a helyzet: a 27,82 lányhoz képest 21,41 fiatal fiú öli meg magát, de ez is borzalmasan nagy szám.) Patel azt mondja, ebben a korban már ki lehet venni a lányokat az iskolából. Tanulás helyett befogják őket otthon, így a lányok búcsút inthetnek ambícióiknak, álmaiknak. Az is előfordul, hogy sehova sem engedik el őket otthonról, sőt, házasságra is kényszeríthetik őket.

Indiában ott a legmagasabb az öngyilkosságok aránya, ahol az oktatás színvonala magas és a gazdaság jól pörög - mondta Patel a Telegraphnak. Szerinte azért, mert a lányoknak lesznek céljaik, ám a társadalmi környezet korlátozza őket a megvalósításban. Ráadásul „az indiai média romantikus szerelmet sugall, azt, hogy kiválaszthatod életed párját. Ez viszont a legtöbb lány számára nem a valóság.”

A fiúk körében is kiemelkedően magas az öngyilkosság aránya a régióban. A túlélőkkel készített interjúkból kiderült: a lányok a nemek közti különbségek, a fiúk az anyagi bizonytalanság miatt akartak véget vetni életüknek. A fiúkon is óriási nyomás van ugyanis.


Az öngyilkossági kísérletek száma az Egyesült Királyságban is nagyon magas, de ott a lányok paracetamollal kísérleteznek, ami nem öli meg őket. Ázsiában viszont olyan szert használnak, amivel biztosra lehet menni - mutat rá Patel.

A szakember azt mondja, a nyugati lányokon nagy a „szexuális nyomás” is, ez okozza a boldogtalanságukat és elégedetlenségüket. Nem beszélve arról, hogy bizonyos országokban erősen korlátozott az abortusz. Patel szerint a nemek közti megkülönböztetés egy mindent átható, globális probléma - bár nyilván valóan vannak országok, ahol sokkal rosszabb a helyzet, mint máshol.

A szakember szerint a fiatalok hirtelen elhatározásból akarnak véget vetni életüknek.


A legtöbb fiatal túlélő, akivel beszéltem, azt mondta, megkönnyebbült, hogy mégsem halt meg. Az idősebbekre ez nem igaz.

„Nem tudom, miért nem ismertük fel előbb” - mondta a jelenségről Suzanne Petroni, a nők helyzetének javításával foglalkozó amerikai szervezet, az International Centre for Research on Women egyik vezetője. Azt mondja, azért törhetett élre az öngyilkosság, mert szülésbe már kevesebben halnak bele. Utóbbi ugyan szerinte fantasztikus, de az sajnálatos, hogy az öngyilkosság így vezető okká válik, mint 2000 környékén.

Suzanna Petroni szerint a fiatal menyasszonyokat - a később házasulókhoz képest - sokkal többször erőszakolja meg vagy bántalmazza partnere. Körükben ezért az öngyilkosság kockázata igen magas. Hozzáteszi: van olyan terhes lány, aki ezt az egy lehetőséget látja maga előtt.


Az Egyesült Királyságban a megelőzés jellemzően a férfiakra koncentrál - mondja Joe Fearns, a Szamaritánusok egyik vezetője. Ez azért van, mert ott az öngyilkosok 80 százaléka férfi. A szakemberek szerint a drog és az alkohol okozza a kiugróan magas számot.

Az öngyilkosok motivációját nagyon nehéz azonosítani - véli Joe Fearns, de az kimondható, hogy a legkiszolgáltatottabbak - munkanélküliek, gazdaságilag vagy társadalmilag marginalizáltak - körében magasabb az arány.

Az Edinburgh-i Egyetem kutatója, Amy Chandler a Telegraphnak azt mondta, ha valaki ideges, és hozzáfér a szükséges eszközökhöz, nagyobb valószínűséggel hajt végre sikeres öngyilkosságot.

Amy Chandler szerint a nyugati lányok azért hajlamosabbak az öngyilkosságra a fiúknál, mert úgy vélik, így képesek kontrollálni a testüket. A fiúk máshogy fejezik ki a szorongást és a stresszt - például harccal. A lányoktól viszont az ilyen viselkedést nem fogadják el.

A közel-keleti és a délkelet-ázsiai lányok a világ egyik legelnyomottabb rétege, és ahogy kissé megkésve ráébredünk, a következmények végzetesek lehetnek - vonja le a következtetést a Telegraph újságírója.


„Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot, vagy keresse fel a
www.suicidprevencio.hu weboldalt!”