A fiam életét a bukókeret se mentette volna meg – állítja Bianchi apja

Fotó: MTI/EPA-EFE / ALEJANDRO GARCIA

-

Megosztottak a Forma–1-es pilóták az autóikra tervezett biztonsági eszköz kérdésében.


A múlt heti barcelonai Forma–1-es teszteken a Ferrari mindkét pilótája, Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen kipróbálta az autójukra tervezett bukókeretet. Noha mindketten elégedettek voltak a látottakkal, azaz az eszköz nem korlátozta érdemben a látóterüket, több pilóta is éles kritikát fogalmazott meg.

Ez az „F1 történetének legcsúnyább barkácsolása” – közölte Lewis Hamilton, Vettel ugyanakkor azt mondta, mindegy, hogyan néz ki, ha életeket menthet. A berendezést nagyjából senki sem találta szépnek, viszont Vettel kijelentette, legalább két pilótát tud mondani a közelmúltból, akik „ma is köztünk lennének, ha ez a rendszer létezett volna: Henry Surtees és Justin Wilson”.


Vettel és a bukókeret


Megszólalt a szintén versenybalesetben meghalt Jules Bianchi apja, Philippe is, aki örül a biztonság fokozásának, de szerinte sokkal messzebbre kellene menni ezen a téren.

„Nyilvánvaló, hogy például egy leszakadó keréktől megvéd ez az eszköz – mondta idősebb Bianchi a francia CANAL televíziónak. – Viszont semmit nem javít a helyzeten, ha kisebb törmelékkel ütközik a pilóta, ahogy történt Felipe Massával a Hungaroringen vagy Justin Wilsonnal az IndyCarban. A bukókeret tehát előrelépés, de nem old meg mindent.”

Jules Bianchi egy esős Japán Nagydíjon kicsúszott, és a pálya mentén álló daruskocsinak ütközött. Súlyos agysérülést szenvedett, hónapokon át kómában volt, végül belehalt a sérüléseibe.

„Jules esetében semmin se változtatott volna a bukókeret – mondta Philippe Bianchi. – Őt a jelenleg is használt fej- és nyakvédő rendszer (HANS) továbbfejlesztett változata menthette volna meg.”

A Forma–1-be 2017-ben vezetnék be a bukókeretet, amelyre még nincs elfogadott megoldás.