A fesztivál, ahol kiderül, hogy DiCaprio is ember

Fotó: Europress/AFP/David McNew / Europress/AFP/David McNew

-

Kaliforniai, sivatagi, zenei és művészeti fesztivál, amin mindenki ott akar lenni, de nem a Burning Man. Ez a Coachella. Az első hétvége most ment le, a következő 18. és 20. között erősen közeledik. A teljes lineup hívószavai: Outkast, Bonobo, Muse, Arcade Fire, Queens of the Stone Age, Skrillex, Pharrel Williams, Lorde, MGMT, Pet Shop Boys, Kid Cudi, Nicolas Jaar, Lana del Rey.


A Coachella nem a celeb-szpottingolásról és a divatról szól. A sok koncertet élőben streamelő, menőség-faktort kiakasztó fesztiválon korábban tiszteletét tette már Paul McCartney, Madonna, a Red Hot Chili Peppers, a Beastie Boys, a Daft Punk, a The Killers vagy az Oasis, de itt támasztották fel egy optikai trükkel 2012-ben a megölt rappert, Tupacet is. Olyan arcoknak, mint Aaron Paul (Breaking Bad) vagy Lea Michele (Glee) nagyon úgy tűnik, még fizetnek is, hogy elmenjenek a fesztiválra és/vagy ott valamelyik divatmárka cuccaiban instagrammolják szét az internetet. Pault éppen imádja az internet, mert itt photobombingolta egy pár képét, amelyet a redditen is megosztottak. A Breaking Bad Jesse Pinkmanje valószínűleg amúgy is bírja a Coachellát - feleségével, Lauren Parsekiannal ezen a fesztiválon találkozott. 


Így photobombingol Aaron Paul a Coachellán


Pop, Coachella, satöbbi

A Billboard arról ír, az idei Coachella popabbra sikerül, mint valaha. Ez a jelző leginkább talán az amúgy nem a laza indie arcokhoz köthető Justin Bieber meglepetés-szereplésének köszönhető, de színpadon volt idén Gwen Stefani és Pharell Williams mellett Beyoncé is, testvére, Solange koncertjén.

Mennyi?

A valamit magára is adó nyugati-parti fiatalnak kötelező eseményre az LA Times még saját naptárkészítőt is varázsolt. Ennyit a Sziget-füzet-toll kombóról. A szimpla belépő egy hétvégére 375 dollár (körülbelül 83500 forint), de ha szeretnénk a sivataghoz ide-oda ingázó járművekre is felszállni, fizethetünk 435 dollárt is (vagyis közel 97 ezer forintot). Persze vannak VIP-lehetőségek (sima belépő 799 dollár, parkolós belépő plusz 150 dollár), a sátor lepakolásának különböző módjai különböző pénzekért (a sima vagy autós letelepedésért például még 85 dollárt kell fizetni) és egyéb luxus mókák (itt már több ezer dolláros lehetőségekről beszélünk).


Aaron Paul az énekes Ellie Gouldinggal és feleségével


Szemnek, szájnak

Nem jártunk a Coachellán, de úgy tűnik, látványban is adnak magukra, vannak kint installációk - de a műfajban verhetetlen lehet a kifejezetten erre gyúró, mindenki által ismert Burning Man, vagy a belga elektronikus Tomorrowland. A látványvonal itthon is terjed, 2012-ben ment le először az egyebek mellett fafesztiválos alkotótábor, a Hello Wood a Szigetre nagy fatornádóval, tojással, mászókával, lóval, tigrissel. Idén is hasonlóan látványos cuccokkal szeretnék megtölteni az Óbudait.

A Colorado-sivatagban a Coachella területén van béna táncos sátor, ingyenes szépségszalon, D.I.Y. műhely alkotókedvűeknek, csomó játék (labda, sakk, twister kaliberűek), óriáskerék, masszázsfülke, jóga és pilatesoktatás és persze üzletek, kaja-pia lelőhely minden mennyiségben. Ebben tulajdonképpen nem nyomnak le más fesztivált semmiben.


Nagy valószínűséggel Leonardo DiCaprio táncol a Coachellán


A Coachella fesztivált a hősi korba vesző 1999 óta rendezik meg és azóta kinőtte magát az egyik legnagyobb eseménnyé, ever. Ráadásul amikor azt hinné az ember, vége, akkor sincs. Egyenesen két hétvégén rendezik meg (így működik többi között a valamivel közelebbi, már emlegetett Tomorrowland is). A Coachella időpontja sokat költözött, de az elmúlt években bejött a tavaszi szünetes verzió. Az amerikai Spring Break önmagában fogalom: a Húsvét, tavasz, jó idő és kevesebb ruha ürügyén a fiatalok ilyenkor úgy igazán megadják a módját.

A Coachella tavaly a két hétvége alatt összesen 67 millió dollárt hozott össze, amivel a világ legjövedelmezőbb fesztiválja lett (összehasonlításképp, bár abszolút más ligáról van szó, a Sziget tavaly párszáz millió forintot vesztett).
 Amúgy. Az újra turnézó Outkast hozzánk is eljön a Szigetre, ahogyan a Queens of the Stone Age és Bonobo is.


Zedd koncertezik.