A festő exhumálása döntheti el a szürreális apasági pert

Forrás: Salvador Dali

-

Pilar Abel két éve indított pert, hogy kimondassék: ő Salvador Dalí lánya.


Exhumálják Salvador Dalí holttestét. A madridi bíróság egy apasági vizsgálatban döntött. Az 1989-ben elhunyt szürrealista művészről egy Katalóniában élő, 61 éves nő állítja, hogy az apja. Pilar Abel 2015-ben fordult a bírósághoz, és tavaly az a döntés született, hogy az apasági teszthez DNS-mintát vehetnek Dalí halotti maszkjáról. Azonban úgy tűnik, ez nem hozott eredményt, a bíró szerint az apaság megállapításához szükség van Dalí maradványainak exhumálására, ugyanis nincs más módja a mintavételnek: sem olyan biológiai minták, sem olyan személyes tárgyak nem maradtak fenn, amelyek alapján elvégezhető lenne a vizsgálat.

Enrique Blánquez ügyvéd, aki az eljárásban Abelt képviseli, azt mondta: arra számít, hogy a Spanyolország északkeleti részén, Figuerasban eltemetett művész földi maradványainak exhumálás még júliusban megtörténik. Abel azt állítja: édesanyja és a festő titkos kapcsolatot folytatott az 1950-es évek közepén. Szerinte szülei akkor ismerkedett meg, amikor az asszony háztartási alkalmazottként dolgozott Cadaquésben a festő barátainál. Egy tanút is talált, aki a bíróság előtt igazolta a szerelmi viszonyt.

Abel azt szeretné elérni, hogy a bíróság mondja ki: ő Salvador Dalí lánya, mivel ha ez bebizonyosodik, jelentős értékű örökségre tarthat igényt.