A férfi, akinek nem kell letérdelnie a királynő előtt

Fotó: AFP / JUSTIN TALLIS

-

A brit Munkáspárt vezetőjének várhatóan nem kell letérdelnie a királynő előtt, amikor felesküszik a Titkos tanácsra – írja a Telegraph.


Jeremy Corbyn, a Munkáspárt nemrég megválasztott vezetője a tervek szerint szerdán megy a Buckingham-palotába, hogy felesküdjön a Privy Councilra. Ez – magyarul Titkos tanács, Államtanács vagy Az uralkodó magántanácsa – egy hivatalos tanácsadói testület, amely az Egyesült Királyság uralkodói mellett működik. A tanács tagjai, a titkos tanácsosok (Privy Counsellors) általában politikusok, magas rangú köztisztviselők, parlamenti képviselők és főnemesek közül kerülnek ki.

A ceremónia megkívánná a térdhajlást, ám ahogy egy forrás a Telegraphnak elmondta, a királynő nem akar alkotmányos problémákat a köztársaságpártiságáról ismert Corbynnal. Mindenesetre az elképzelhető, hogy egy kézcsók azért még belefér.

A döntés persze nem magától született meg, előtte komoly háttértárgyalásokat folytattak a királynő és a Munkáspárt emberei. Valószínűleg ezeknek a tárgyalásoknak is köszönhető, hogy Corbyn nem jelent meg a Privy Council múlt havi ülésén, amikor eredetileg le kellett volna tennie az esküjét. Ehelyett inkább kiruccant Skóciába néhány napra.