A feltételezett gyújtogatás előtt fenyegették a római cigány családot

Fotó: Moyan Brenn (CC-BY 2.0) / Flickr / Moyan Brenn (CC-BY 2.0) / Flickr

-

Három testvér halt meg a tűzben. A térfigyelő kamera felvételén az látszik, hogy egy férfi palackot dob a lakókocsira.


Mély megdöbbenéssel reagáltak az olasz politikusok egy cigány család lakókocsija elleni feltételezett gyújtogatásra, amelyben három testvér vesztette életét. Virginia Raggi, Róma polgármestere tragédiának nevezte a lánytestvérek életét követelő támadást, Sergio Mattarella államfő pedig "szörnyű bűncselekménynek" minősítette a történteket.

A 21 Luglio egyesület, bírálta a cigányság ellen elkövetett erőszakcselekményeket, és részvétét fejezte ki a tűzeset miatt. Az egyesület a vizsgálat eredményeinek kivárását sürgette.

Ferenc pápa egy lelkészt és egyéb segítséget is küldött az áldozatok családjához. A katolikus egyházfő egyben kinyilvánította a részvétét.

Az elhunyt három lánytestvér közül a legfiatalabb négy, a középső nyolc, a legidősebb pedig húsz éves volt. Egy lakókocsiban éltek szüleikkel és további nyolc testvérükkel Róma peremén.

A rendőrség szerint egy térfigyelő kamera felvételén egy fiatal férfi látható, aki egy üveget dobott a lakókocsira, mielőtt az kigyulladt volna. Egyelőre nem bizonyított, hogy idegenellenesség állt a feltételezett gyújtogatás hátterében, de a sajtó szerint a családot az elmúlt napokban megfenyegették a helyi lakosok.

Olaszországban mintegy 170 ezer cigány él, többségük állandó lakóhellyel és munkahellyel rendelkezik, de ismételten erőszakcselekmények érik őket.